Soirée d’études

Produkcija: EN-KNAP
Avtor: Cassiel Gaube
Koreografija: Cassiel Gaube


Foto: Marc Domage

Plesna predstava.

Zdaj že mednarodno uveljavljeni belgijski plesalec in koreograf Cassiel Gaube s triom Soirée d’études poglablja in razširja raziskovanje bogatega besedišča house plesa, katerega specifično formo je s solom Farmer Train Swirl, ob velikem navdušenju občinstva, v Španskih borcih že predstavil.

House ples je ulični ples prostega sloga in družabni ples, ki ima korenine v underground house glasbeni sceni Chicaga in New Yorka zgodnjih osemdesetih. Zaznamuje ga značilno pulziranje telesa in kompleksno delo nog.

V svetu glasbe beseda étude pomeni skladbo, namenjeno za vajo, raziskavo in eksperimentiranje posameznih tehnik, kar je podobno praksam, ki se uporabljajo v house plesu. Skupaj s plesalci, ki imajo izkušnje z uličnim plesom, skuša Gaube razkriti pismenost, ki jo ta praksa vsebuje in posreduje. Skupno izhodišče splošno znanih gibov omogoča plesalcem, da berejo gibanje drug drugega, razvijajo variacije in jih kombinirajo v novo plesno artikulacijo.

Plesni večer je zasnovan kot niz kratkih del v obliki duetov za tri plesalce. Če je Cassiel Gaube predhodno želel sestaviti leksikon korakov, ki sestavljajo house ples, jih v Soirée d’études skuša dekonstruirati, da bi se z njimi lahko bolje poigral skozi prizmo srečanja več teles.

V Belgiji rojeni plesalec in koreograf Cassiel Gaube je diplomiral na P.A.R.T.S. (Bruselj) leta 2016. Kot plesalec je sodeloval z Benjaminom Vandewallejem, Fabriceom Samynom in Manon Santkin, več let pa se je učil House plesa v Parizu in New Yorku. Kot pridruženi umetnik v Ménagerie de Verre (Pariz) v letih 2019 in 2020 je ustvaril solo Farmer Train Swirl – Étude, ki je njegov specifičen umetniški izraz lansiral do velike mednarodne prepoznavnosti.

Zasedba

Dramaturgija: Liza Baliasnaja, Matteo Fargion, Manon Santkin, Jonas Rutgeerts
Zvok: Marius Pruvot
Tehnična podpora in luči: Luc Schaltin

Nastopajo: Cassiel Gaube, Alesya Dobysh, Anna Benedicte Andresen/Waithera Schreyeck


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/soiree-detudes