Sonica

Koncertni večer.


Foto: Arhiv festivala Sonica

Tema letošnjega festivala New Realations je sestavljanka dveh besed, New Reality in New Relations, ki združeni skozi vrzel poosebljata potrebo, željo in krutost aktualnega trenutka, v katerem se prežemajo usedline (post)pandemičnosti, nove vojne na Stari celini, iskanja novih stikov, relacij med seboj, ujetih v absolutno in drsečo razpršenost, ki jo živimo. Sonica nanje odgovarja z vztrajanjem, z vztrajanjem in s tkanjem vezi med publiko in nastopajočimi, z iskanji prostorov, kreiranjem sodelovanj, ustvarjalnih sožitij in okolij.

Vezenje (novih) relacij je potencial za izvezenje novih realnosti. Zato so tu ponovna spojitev in eksluzivno naročilo za odrsko verzijo dela ARBA, DÂK ARBA, zvočno vizualnega dela misterioznih chemigramov Fanny Béguély in misterioznega, sodobno-arhaičnega globokega dronea Irene Z. Tomažin in Fréderica D, Oberlanda, psihedelična zmes raznolikih elektronskih glasbenih in zvočnih praks Feldermelderja in pronicanje v distorzirano polje umetnega in naravnega, cloveškega in strojnega, umetne inteligence in družbenega polja, zajetih v impresivni audiovizualni narativi projekta Lorem.

LOREM (Italija)

Lorem je multidisciplinarna praksa italijanskega glasbenika, vizualnega umetnika in neodvisnega raziskovalca Francesca D'Abbraccia, ki temelji na glasbi. Pri delu z nevronskimi mrežami in sistemi umetne inteligence ustvarja zvoke, slike in besedila. D'Abbraccio je tudi eden od direktorjev založbe Krisis Publishing, kuratorske in založniške platforme, ki se osredotoča na vpliv medijske kulture na sodobne družbe. Na podzemni glasbeni in umetniški sceni deluje od leta 2008 z elektronskim eksperimentalnim duetom Aucan (več kot 400 koncertov po Evropi, Afriki in Aziji) in s kolektivom Unità di Crisi. Osredotoča se na politiko reprezentacije in transmedialno kulturo ter izvaja projekte za najrazličnejše institucije. Z globokimi nevronskimi mrežami, hekanjem strojne opreme in programiranimi napakami se stroji usmerjajo k estetskemu in avtonomnemu vedenju. Zapleteni vzorci razkrivajo čustvena doživetja, ki so časovno prelomljena. Na Sonici bo pri nas premierno predstavil verzijo instalacije D. R. A. – DREAM REPORT ARCHIVES, prirejene za avdiovizualni nastop.

Njegova dela so bila razstavljena in izvedena na dogodkih, kot so Ars Electronica, Beneški bienal, Opéra de Lille, London Design Biennale, Berlin Transmediale, NXT Museum Amsterdam, Sheffield International Documentary Festival, Museo Triennale di Milano, HEK Basel, Design Museum, Elevate Graz.

 

FRÉDÉRIC D. OBERLAND, IRENA Z. TOMAŽIN, FANNY BÉGUÉLY: ARBA, DÂK ARBA (Francija in Slovenija)

Ekskluzivno naročilo instalacije, ki se je spremenila v ploščo in zdaj prvič v koncert v živo! Skladba ARBA, DÂK ARBA Frédérica D. Oberlanda in Irene Z. Tomažin je bila zasnovana kot soundtrack za istoimensko instalacijo francoske umetnice Fanny Béguély. Kemično poslikane fotografije Béguélyjeve, ki so bile prvič predstavljene decembra 2019 v Nacionalnem studiu sodobnih umetnosti Le Fresnoy v Tourcoingu, so se osredotočale na nagnjenost človeštva k samospraševanju in poskusom raziskovanja skrivnosti preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Leta 2020 sta gradivo izdala v obliki kritiško priznanega albuma pri švicarski založbi Hallow Ground. Festival Sonica s ponosom naroča živo različico albuma ARBA, DÂK ARBA in ga daje na voljo odrom, galerijam in muzejem, da se potopijo v skrivnosten temačen ambient in strašljive zvočne pokrajine. Duet usmerja vseprisotno mistiko, ki ju obdaja. S svojo glasbo brišeta meje med fizičnim in psihičnim ter resničnim in halucinatornim.

FRÉDÉRIC D. OBERLAND (Francija)

Samouk, multiinstrumentalist in fotograf Frédéric D. Oberland ustvarja na razpotju slike in zvoka ter daje prednost sinestetičnemu pristopu. Ustvarja različne načine pripovedovanja, ki združujejo surov značaj dokumentarne oblike s preoblikovano resničnostjo mita in poezije, kar mu omogoča, da postavlja pod vprašaj pojme, kot so sveto, pošastno, bratstvo, hkrati pa se vrača k političnim novicam sedanjosti. Oberland je ustanovitelj znane francoske eksperimentalne postrock zasedbe Oiseaux-Tempête, zasedb FOUDRE!, Le Réveil des Tropiques in FareWell Poetry, obenem pa vodi prodorno založbo NAHAL Recordings. Sodeluje s številnimi mednarodnimi glasbeniki (Mondkopf, Irena Z. Tomažin, Grégory Dargent, Stéphane Pigneul, Christine Ott, Radwan Ghazi Moumneh, Charbel Haber, Sharif Sehnaoui, Richard Knox, Gareth Davis, Gaspar Claus, Colin Johnco, Bérangère Maximin), filmarji in videasti (Ala Eddine Slim, As Human Pattern, Camille Degeye, Augustin Gimel, Ho Tzu Nyen, François-Xavier Drouet), fotografi in vizualnimi umetniki (Gael Bonnefon, Fanny Béguély, Stéphane Charpentier & Temps Zéro, Malek Gnaoui, David Fathi). Njegovo glasbo so izdale številne znane mednarodne založbe, kot so Sub Rosa, IIKKI, Hallow Ground, Gizeh Records, Sun/Sun, Flau, Music Fear Satan, Les Inaperçus, Constellation Records, Ruptured, Gazzar(r)a/VoxxoV, Consouling Sounds, Home Normal.

IRENA Z. TOMAŽIN (Slovenija)

Irena Z. Tomažin deluje in ustvarja znotraj eksperimentalne improvizirane glasbe, v gibalno gledaliških predstavah ter poučuje na svojih delavnicah, osredotočenih na glas in gib, pod imenom “moved by voice” oziroma “glasna delavnica” tako doma kot v tujini. Izdala je tri avtorske albume: Crying Games, Taste of Silence in Cmok v grlu. V svojem glasbenem oziroma zvočnoeksperimentalnem delu raziskuje in razvija pokrajine glasu, ki spajajo tako besede, fragmentirane tekste in (tradicionalno) melodično petje kot tudi razširjene vokalne tehnike, vključujoč šume, tleske oziroma zvoke ustne votline, ki ne pripadajo (samo) glasu, ampak tudi telesu. Nastopa solo in v raznih zasedbah s številnimi glasbeniki, med katerimi so Tomaž Grom, Lee Patterson, Xavier Charles, Christof Kurzmann, Saeta, Jonas Kocher, Gaudenz Badrutt, Šalter Ensemble, Tim Blechmann, Michael Zerang, Liz Allbee, Alessandra Eramo, Ilia Belorukov, Okkyung Lee, Maja Osojnik, Christian Kesten, Ina Puntar, Dré Hočevar, Matej Bonin in drugi. Vse zasedbe so doživele izjemen kritiški odziv doma in tudi v tujini. Njen zadnji album v sodelovanju s francoskim glasbenikom Frédéricom D. Oberlandom je izšel pri priznani švicarski založbi Hallow Ground. S svojim solo projektom iT in kot vokalistka je sodelovala na mnogih festivalih doma in v tujini (v Zagrebu, Beogradu, Skopju, Dobii, na Dunaju, v Bielu/Biennu, Baslu, Ženevi, Budimpešti, Berlinu, Baltimoru, Welsu, Tokiu, Kjotu, Kasslu, Wuppertalu, Vroclavu, Parizu, Manchestru, Bejrutu …). Njene kompozicije za glas in telo so bile izdane v knjigah Mathieu Copelanda Une exposition à être lue in Chorégraphier l’exposition ter uprizorjene v Ženevi, Parizu in Madridu.

FANNY BÉGUÉLY (Francija)

Fanny Béguély je francoska vizualna umetnica in filmska ustvarjalka, diplomantka Le Fresnoy – Studio national des arts contemporains (Tourcoing). Njena praksa se giblje med filmom, fotografijo in performansom. Pri svojem delu se ukvarja z odnosom do nevidnega, živega, z odpravljanjem meja med telesnim in duhovnim ter z iskanjem manj antropocentrične perspektive. Zadnjih deset let poglablja tehniko chemigrama, fotografije brez kamere, na stičišču slikarstva in kiparstva. Njeno delo je bilo predstavljeno na Mednarodnem filmskem festivalu v Rigi (Riga, LV), na festivalih FEST – New Directors New Films (Espinho, PT), Go Short (Nijmegen, NL), Le BAL (Pariz, FR), v galeriji Jocelyn Wolff (Pariz, FR), na Voies Off des Rencontres de la photographie (Arles, FR), Blow-up Arthouse International Film Festival (Chicago, ZDA) in Côté Court (Pantin, FR).

FELDERMELDER (Švica)

Feldermelderjevi vplivi segajo od razkrojenih strukturnih del Steva Reicha in Karlheinza Stockhausna do bolj klasične jazz, elektronske in analogne glasbe preteklosti in sedanjosti. Raznolikost glasbe, ki navdihuje Feldermelderja, najde odsev v njegovih lastnih zvočnih dogodivščinah, ki segajo od bratenj elektronike s sodobno klasično glasbo do avdiovizualnih performansov, instalacij in post klubske elektronike, zgnetenih v omamno dozo psihedeličnosti.

180'


Vir: http://veza.sigledal.org/dogodek/sonica-e