Slika Doriana Graya

Produkcija: Vilnius Teatras “Lėlė”
Avtor: Gintarė Radvilavičiūtė
Režija: Gintarė Radvilavičiūtė
Koreografija: Sigita Mikalauskaitė


Foto: Laura Vanseviciene

Gledališče podob.

Irski pisatelj Oscar Wilde je bil znan po svojem šarmu in ekstravagantnosti, v svojih delih in tudi v zasebnem življenju. Njegov edini roman (Slika Doriana Graya), ki je izšel leta 1890 in je napisan v obliki pravljice, je ob izidu povzročil pravi družbeni škandal.

Istoimenska uprizoritev priznane litovske režiserke Gintarė Radvilavičiūtė v vizualno nabiti lutkovni postavitvi izpostavlja ključno maksimo romana: življenje ne prinaša veselja, če se nenehno oziramo le nase. Uprizoritev na utesnjeni igralni površini sproža preobrazbe, ki v odnosu med telesi igralcev, ogledali in statičnimi lutkami slikajo portrete duš svojih likov.

Vilensko gledališče “Lėlė“ je litovsko narodno gledališče za lutkovno umetnost, ki ga je leta 1958 v Vilni ustanovil lutkar in režiser Balys Lukošius, dolga leta pa ga je vodil slavni litovski lutkar Vitalijus Mazūras. Gledališče ima dve dvorani, kreativni atelje in stalno razstavo v Muzeju živih lutk. Repertoar sestavljajo pravljice in dramska besedila za otroke in odrasle znanih litovskih ter tujih avtorjev. Njihove uprizoritve so prejele več nagrad litovskega ministrstva za kulturo in mednarodnih gledaliških festivalov. “Lėlė“ prispeva k dejavnostim mednarodne organizacije ASSITEJ, od leta 1966 pa sodeluje tudi na festivalih UNIMA.

Zasedba

Režija in oblikovanje: Gintarė Radvilavičiūtė
Dramaturško svetovanje: Gabrielė Labanauskaitė
Scenografija: Renata Valčik
Glasba: Rita Mačiliūnaitė

Nastopajo: Sigita Mikalauskaitė, Šarūnas Gedvilas, Erika Gaidauskaitė, Deivis Sarapinas

 

Za odrasle.
Brez besed.


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/slika-doriana-graya-2