Nekaj se sprosti

Produkcija: TJP – Centre Dramatique National d’Alsace Strasbourg (FR), La Maison des Métallos – Paris
Avtor: Renaud Herbin
Režija: Renaud Herbin


Foto: Benoît Schupp

Vizualna poezija.

Nekaj se sprosti je kratka vizualno-zvočna pesem za marionete, v kateri abstrahirani ples miniaturne lutke draži domišljijo gledalca.

Uprizoritev, katere perspektivo si gledalec izbira sam, se osredotoča na gledališke potenciale svetlobe, s tem pa lutka na nitih prehaja iz vloge tridimenzionalnega objekta v vlogo sence, kar pa radikalno poseže po tradicionalnem razumevanju njene animacije. Ko se drobno bitje sooči s skalo neskončne svetlobe, ki nima roba drugje kot na robu zaslona, arhaična načela optike začnejo razkrivati skrivnosti resničnosti. Z bogato glasbeno kreacijo in odmerjenimi pasusi poezije uprizoritev raziskuje obrnjen svet, v katerem nas gravitacija vleče navzgor, s tem pa ustvarja podobe, pri katerih je zameglitev pravilo, ostrina pa dogodek.

Renaud Herbin je celovit lutkovni ustvarjalec in nekdanji direktor TJP Strasbourg – Centre Dramatique National d’Alsace, ki si prizadeva predstaviti bogastvo sodobne uprizoritvene ustvarjalnosti. Prepoznaven je po samosvojem vizualnem jeziku, ki ga je najpogosteje mogoče doživeti kot preplet lutkovnih, igralskih, plesnih, zvočnih in vizualnih elementov.

Zasedba

Koncept, besedilo: Renaud Herbin
Lutke: Hélène Barreau
Glasba: Sir Alice
Tehnično vodstvo: Thomas Fehr
Raziskava in konstrukcija: Sophie Prietz, Anthony Latuner, Éric Fabacher
Produkcija: Mathilde Mangeot

Nastopa: Bruno Amnar

 

Za mladino (8+) in odrasle.


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/nekaj-se-sprosti