Nedoločljivo vprašanje

Produkcija: Slovensko mladinsko gledališče, Maska, Nova pošta, Zadruga Domino (Zagreb)
Avtor: Goran Sergej Pristaš/CO2
Koreografija: Nikolina Pristaš/CO2


Foto: Črt Piksi

Začetna ideja projekta Sergeja Gorana Pristaša sega v leto 2006 in je objavljena v 100. številki Maske z naslovom Prekinitev mita. Temelji na rekonstrukciji treh množičnih zborovanj v Zagrebu za časa nekdanje Jugoslavije: prihoda partizanov v Zagreb (1945), študentskih protestov (1968) in slovesa od Titovih posmrtnih ostankov (1980).

»Ničesar nismo obnovili, rekonstruirali ali institucionalizirali. Skušali smo se izpostaviti tistim, ki poslušajo in gledajo, razveljaviti časovni tok lastnega govora in reči, da ga prekinjamo. S prekinitvijo lastnega govora in mitov smo vstopili v območje politike.« Tako se začne performativna instalacija Nedoločljivo vprašanje. V njej so uporabljeni zvočni zapisi dokumentarnega filma Oslobođenje Zagreba (Osvoboditev Zagreba, 1945), spontanega petja pesmi Fala (Hvala) ob slovesu od posmrtnih ostankov J. B. Tita v Zagrebu (1980) in diskusij v sklopu projekta Institucije treba graditi (Institucije je treba graditi, 2016) BADco. Besedilo je navdihnila pesem Emily Dickinson I Dwell in Possibility (Bivam v možnosti).

Instalacija bo reflektirala te spontano nastale kolektive, katerih delovanje je bilo docela nepredvidljivo. Ker tudi danes živimo v negotovih časih, bomo s pomočjo gledalk_cev poskušale_i aktivirati pomen skupnosti in zaimka »mi«.

Zasedba

Koncept: Goran Sergej Pristaš/CO2
Video: Hrvoslava Brkušić
Animacija: Marko Tadić
Zvok: Hrvoje Nikšić
Oblikovanje luči: Alan Vukelić

Goran Sergej Pristaš/CO2 – Performer
Janja Majzelj – Glas

Uporabljeni so zvočni zapisi dokumentarnega filma Oslobođenje Zagreba (Osvoboditev Zagreba, 1945), spontanega petja pesmi Fala (Hvala) na slovesu od posmrtnih ostankov J. B. Tita v Zagrebu (1980) in diskusij v sklopu projekta Institucije treba graditi (Institucije je treba graditi, 2016) BADco. Besedilo je navdihnila pesem Emily Dickinson I Dwell in Possibility (Bivam v možnosti).


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/nedolocljivo-vprasanje