Strah in beda Tretjega rajha

Produkcija: Slovensko mladinsko gledališče, Kino Šiška - Center urbane kulture
Avtor: Bertolt Brecht
Režija: Sebastijan Horvat
Koreografija: Ana Dubljević


Foto: Ivian Kan Mujezinović

Strah in beda našega časa.

Zdi se, da smo v stoletjih strašenja, katastrof in poskusov mobilizacije ljudi ali polravnodušnih množic na točki, na kateri se nočna mora sedan­jika nikakor noče končati; še več, zdi se nam, da se je nekaj zagotovo končalo, tisto novo pa noče priti, zato se utrujeni, pesimistični vrtimo v tem grenko­kislem tolmunu, in edino, kar hočemo, je naša normalnost. Toda ne z leve ne z desne nam ne pustijo tja in vztrajajo pri strate­giji ultimativnih strašilnih manevrov.

Levičar: desnica je zapustila konser­vativno politiko tradicionalnih vrednot in se podala na pot radikalnega antifeminizma, alt-righta, antisemitizma, fašizma, teorije zarot globoke države in velike zamenjave, ukradla je transgresijo, kvanto spremenila v svobodo go­vora in nas bo vse »glajhšaltala« ali pa poslala v koncentracijska taborišča.

Desničar: levica je v bistvu kup eks­tremnih komunistov, ki se pretvarjajo, da so na strani delavskih množic, v resnici pa delajo za levi oligarhično­judovsko­murgelski kapital, obsedeni so s kulturnim marksizmom, ki so ga razširili po univerzah in vsej t. i. javni sferi, pri čemer jim pomaga lažna civilna družba; da bi uresničili kulturno revolucijo enakosti spolov, so si prisvojili puritansko versko gorečnost krščanske desnice, pri čemer je njihov cilj ukiniti patriarhat, vsakršno moškost in družino kot tako, v resnici pa so vsi po vrsti pedofili, sodo­miti in transvestiti. Zaradi njih bomo vsi spet revni, uspešni in sposobni ne bodo nagrajeni, vse nas bodo poslali v gulag.

Liberalci in t. i. »skrajna sredina« neo­liberalnega kapitala pa stojijo ob strani, se re­grupirajo in čakajo, da se ta kulturna vojna še malce zaostri, da bodo z ohlapnimi zavezništvi zagotovili videz nove normalnosti in slednjič dokončno zmagali.

Zasedba

Prevod: Urška Brodar
Priredba besedila in dramaturgija: Milan Ramšak Marković
Scenografija: Igor Vasiljev
Kostumografija: Belinda Radulović
Glasba: Drago Ivanuša
Oblikovanje svetlobe: Aleksander Čavlek 
Oblikovanje zvoka: Jure Vlahovič
Oblikovanje maske: Nathalie Horvat
Lektorica: Mateja Dermelj
Asistentka scenografije: Jera Topolovec
Asistentka lektorice (študijsko): Zala Reich

Nastopajo:

Lina Akif
Damjana Černe
Janja Majzelj
Jerko Marčić
Ivana Percan Kodarin / Anja Novak (alternacija)
Matej Recer
Blaž Šef
Stane Tomazin
Matija Vastl


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/strah-in-beda-tretjega-rajha