Veliki kozel

Produkcija: Mossoux-Bonté Company
Avtor: Nicole Mossoux
Režija: Nicole Mossoux
Koreografija: Nicole Mossoux v sodelovanju s Patrickom Bontéjem

Ples prividov in skrivnosti.


Foto: Mikha Wajnrych

Veliki kozel je mračno in misteriozno popotovanje, ki so ga navdihnile Črne slike (Pinturas negras; 1819–1823) španskega dvornega slikarja iz 18. stoletja Francisca de Goye.

Veliki kozel, ena njegovih najbolj poznanih slik, ki naj bi spremenila zgodovino slikarstva, je s kozlom, poosebljenim hudičem, ki nadzira srečanje čarovnic, mračna satira obsojanja vraževerja in čarovniških preizkušenj v času španske inkvizicije. Deset plesalcev, ki s svojimi dvojniki skrivnostno drsijo v groteskni svet slikarjeve teme, s pomočjo čutnega, vizualnega, ritmičnega, resonančnega, fizičnega in vokalnega izraza ustvarja neopisljivo iluzijo, ki se kot svojevrsten ritual razkriva pred gledalci. Veliki kozel tako postane osupljiva metafora današnjega časa, kjer sta manipulativni um ter prevlada moči še vedno razjedi našega zlaganega vsakdana.

Belgijsko plesno-gledališko skupino Cie Mossoux-Bonté sta leta 1985 zasnovala Nicole Mossoux (plesalka in koreografinja) in Patrick Bonté (režiser in dramatik). Skupaj sta ustvarila več kot trideset predstav in pet filmov, s katerimi uspešno preizprašujeta sodobni uprizoritveni prostor. Njuno delo združuje elemente sodobnega plesa, lutkarstva in vizualne umetnosti. Predstave so vizualne mojstrovine, ki prehajajo iz glasbe v tišino, črpajo iz neizmernih globin psihoanalize in preizkušajo nezavedno v polju gledalčeve domišljije.

Zasedba

Oblikovanje lutk, kostumografija in scenografija: Natacha Belova
Oblikovanje glasu: Jean Fürst
Oblikovanje zvoka: Thomas Turine
Oblikovanje svetlobe: Patrick Bonté
Kostumografija: Patty Eggerickx s pomočjo Lydie Fourneau ter Myriam Simenon, Agnès Brouhon in Christelle Vanbergen iz kostumografskega studia Théâtre de Liège

Nastop in umetniško sodelovanje: Juan Benítez, Dounia Depoorter, Thomas Dupal, Yvain Juillard (ali Sébastien Chollet), Frauke Mariën, Fernando Martin, Isabelle Lamouline, Shantala Pèpe, Candy Saulnier, Fatou Traore, Martha Andrioli as the young girl (izvorno: Eva Pontiès-Domeneghetty in Marie-Lou Adam)

Za mladino (15+) in odrasle.


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/veliki-kozel