Veliki pok

Produkcija: Lutkovno gledališče Klaipeda, Kolektiv Itim (Izrael)
Avtor: Zvi Sahar, PuppetCinema
Režija: Zvi Sahar, PuppetCinema


Foto: Tal Shahar

Lutkovna kinematografija.

Uprizoritev Veliki pok nas vrne v čas, ko je po velikem poku nastalo vesolje. In v tem vesolju se je rodil tudi planet, na katerem lahko v cvetočem svetu družbe, mest in kultur opazujemo mirno življenje malega robota in njegovega psa, dokler se nekega dne ne znajdeta v nevarnosti: začne deževati.

Kako se bo ta svet kovin odzval na vodo? Kaj se bo zgodilo z robotom in njegovim sopotnikom ob grožnji podnebnih sprememb? Veliki pok je sinergija lutkovnega gledališča in znanosti, ki svoj svet snuje s pomočjo različnih električnih naprav ter robotov. Uprizoritev ne odpira le vprašanja, kako je življenje nastalo, temveč tudi, kako se bo končalo.

Lutkovno gledališče Klajpeda, ki je bilo uradno ustanovljeno leta 2000, svojo zgodovino pa šteje od leta 1991, je mlado neodvisno litovsko gledališče, ki nenehno išče nove načine lutkovnega izražanja. Je edino profesionalno repertoarno lutkovno gledališče v zahodni Litvi, ki v okviru svojega letnega programa pripravlja produkcije za vse starostne skupine. Repertoar gledališča vključuje interpretacije klasičnih ter sodobnih tujih in domačih avtorjev, od leta 1997 pa organizira tudi pomemben bienalni lutkovni festival Materia Magica.

Kolektiv Itim sta leta 1989 ustanovila gledališka režiserka in koreografka Rina Jerušalmi ter scenograf Moše Sternfeld. Gre za vodilno izraelsko eksperimentalno gledališče, ki se osredotoča na reinterpretacije klasičnih besedil in iskanje novih uprizoritvenih jezikov, ki odražajo kompleksno izkušnjo današnjega časa.

Zasedba

Scenografija, režijska asistenca in soavtorstvo: Aušra Bakanaitė
Oblikovanje lutk: Aušra Bakanaitė, Marbeyad Studio
Glasba: Kobe Šmueli
Oblikovanje svetlobe: Scahar Peggy Montlake, Paulius Vendelis

Nastop in soavtorstvo: Monika Mikalauskaitė-Baužienė, Vytautas Kairys, Kęstutis Bručkus

 

Za otroke 5+.
Brez besed.


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/veliki-pok-1