dragON aka PHOENIX

Produkcija: STEAM ROOM, Garage Collective, Fundacija Workshop
Avtor: Aleksandar Georgiev, Zhana Pencheva, Darío Barreto Damas aka STEAM ROOM
Koreografija: Aleksandar Georgiev, Zhana Pencheva, Darío Barreto Damas aka STEAM ROOM


Foto: Boris Urumov

Koreografsko delo.

Najnovejše novice po vsem svetu, bobni, trobente, trije glasni gongi! Največji šov je končno prispel v mesto! In to še ni vse, saj smo dobili izjavo samih plesalcev: "Pridite v našo garderobo, poskrbeli bomo, da bodo vrtnice vzcvetele".

V nebesih ni skrivnosti, plameni ne lažejo. To je presežek treh gorečih plesnih duš. To je vzpon superzvezdnikov. Želite, da so višje, močnejše, globlje, pametnejše, porednejše, drznejše in da se poljubljajo v neskončnost? Naredili bodo vse, kar je potrebno.

DragON aka PHOENIX je drugo delo v koreografski trilogiji projekta dragON umetniške ekipe STEAM ROOM. Je slikovita predstava, v kateri zadrževanje ne pride v poštev. Z zlorabo dobesednosti in izposojo logike glasbenega gledališča delo problematizira potencialne absurde koreografije in plesa ter se ukvarja s protestom in praznovanjem telesa na prizorišču dragona.

STEAM ROOM tvori kolektiv treh umetnikov, ki so ga ustavili Aleksandar Georgiev - Ace, Zhana Pencheva in Darío Barreto Damas; trije koreografi/plesalci, ki aktivno delujejo na lokalni in mednarodni ravni.

Aleksandar Georgiev je plesalec in koreograf, ki sodeluje v številnih formalnih in neformalnih izobraževalnih programih, kot so "NOMAD" (2009), "DanceWeb" (2010/2017), "50 Days Fly Low and Passing Through" (2010), "SPAZIO" (2012/2013) in "Critical Practice made in YU program" (3. generacija) (2016/2017). Diplomiral je iz plesnega gledališča na Novi bolgarski univerzi v Sofiji in magistriral iz koreografije na "DOCH" v Stockholmu (2014). Od leta 2008 aktivno deluje na področju plesa in koreografije, pri čemer prakticira različne pristope. Poleg avtorskega dela je tudi del umetniške ekipe STEAM ROOM, ki razvija kolektivni avtorski format. Ekipa je del ICC (Imaginative Choreographic Center), ki znotraj umetniških praks in procesov na novo predstavlja institucije in procese institucionalizacije ter denacionalizacije.

Darío Bardam je kanarski svobodni plesalec in koreograf, ki je razpet med Sofijo, Skopjem, Stockholmom in Tenerifi. Diplomiral je v gledališču Teatro Victoria na Tenerifih, na gledališkem inštitutu v Barceloni in na DOCH v Stockholmu. Darío je sodeloval s švedsko plesno skupino "Cullberg" kot gostujoči izvajalec ter s CCAP in c.off (pod vodstvom Cristine Caprioli). Pri svojem delu se osredotoča na emancipacijo plesa in prostorov ter dekontekstualizacijo/odtujitev. Je član STEAM ROOM, ICC (Imaginative Choreographic Center), Lokomotiva (Severna Makedonija), Interimkultur (Švedska), Garage Collective (Bolgarija), PiedeBase (Kanarski otoki) in TenerifeLAV (Tenerife).

Zhana Pencheva je plesalka in koreografinja iz Bolgarije. Po izobraževanju na Novi bolgarski univerzi v Sofiji se je udeležila vrste delavnic in programov, kot sta Nomad Dance Academy in DanceWeb. Od leta 2010 aktivno deluje na tem področju kot avtorica in sodelavka. Leta 2018 so skupaj z Alexandarjem Georgievom in Darío Barreto Damas ustanovili mednarodno umetniško ekipo STEAM ROOM, ki nastopa v Burgasu, Sofiji, na Tenerifih, v Skopju in Stockholmu, ter projektno institucijo ICC (Imaginative Choreographic Center). V zadnjem času se ukvarja s kolektivnimi koreografskimi odrskimi deli in lastno umetniško produkcijo. V letih 2022–2023 je Zhana na turneji s svojim najnovejšim koreografskim koncertom Dance Baby, Dance.

Zasedba

Avtor glasbe: Tsvetan Momchilov
Avtorica besedila in vokalistka: Dragana Zarevska
Scenografinja in kostumografinja: Mihaela Dobreva
Grafični oblikovalec: Gjorgji Despodov
Posebna zahvala Anni Szigó za podporo pri dramaturgiji.

Nastopajo: Aleksandar Georgiev, Zhana Pencheva, Darío Barreto Damas aka STEAM ROOM


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/dragon-aka-phoenix