Minga hiše v ruševinah

Produkcija: Cuerpo Sur, Arcadia Leeuwarden Netherlands
Avtor: Ébana Garín Coronel, Luis Guenel Soto
Režija: Ébana Garín Coronel, Luis Guenel Soto


Foto: Thomas Lenden

Minga hiše v ruševinah je predstava, ustvarjena iz ostankov hiše na otoku Chiloé, v čilski Patagoniji. Na tem otoku je tradicija, da prebivalci svoje hiše skupnostno zvlečejo na drugo lokacijo, včasih celo prek morja. Ta običaj se imenuje minga.

Predstava raziskuje pomen hiše in doma za ljudi. Ženska potuje na letalu, ki jo za vedno odpelje proč od njenega prvotnega doma. Moški na jugu Čila s traktorjem uniči svojo hišo. Vaščani raje pustijo svoje hiše umreti, kot da bi jih obnovili za gentrificirani svet. Lik v filmu požge svojo hišo, da bi se rešil vojne. Par, razočaran nad ljubeznijo, pusti, da drevo pade na hišo, kot zadnje upanje, da bi ostala skupaj.

Koliko hiš ali domov moramo uničiti, da bi končno razumeli, kdo smo? Ali lahko s temi ruševinami zgradimo drugo prihodnost? Minga hiše v ruševinah se igra s preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo ostankov hiše, da bi v intenzivnem potovanju prikazala pomen prebivanja in skupnosti v sedanjosti, ki jo zaznamujejo hitro zamenljive hiše in efemerni domovi.

Zasedba

Ideja, raziskava: Ébana Garín Coronel & Luis Guenel Soto
Dramaturgija: Ébana Garín Coronel
Oblikovanje svetlove: Ricardo Romero Perez
Avtor zvoka: Damián Noguera Berger
Scenografija: Montserrat Fonseca Llach

Nastopa: Ébana Garín Coronel


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/minga-hise-v-rusevinah