Marija Antoinetta

Produkcija: Umetniško društvo OSUM
Režija: Matej Filipčič


foto Peter Uhan

Usoda francoske kraljice Marije Antoinette se je odigrala v zadnjih rojalističnih vzdihljajih pred rdečim zastorom francoske revolucije; postavljena je bila na mesto kraljice tujemu ljudstvu, ki ga ni razumela. Njena zgodba je presek zgodovine, francoske revolucije in usode ženske, ki si je želela živeti svoje življenje odmaknjeno od kraljevskih ceremonialov. Zaradi svojega skrivnega življenja je bila Kraljica veto, Petite rousse, Madame deficite, Louve autrichienne, Reine martyre … Vendar, kdo je pravzaprav bila in je Marija Antoinetta danes?
Soočenje z njo razgalja njeno podobo, razloge njenih dejanj, njene osebne stiske in veselja, kot jih vidimo mi z dvestoletno časovno distanco. Na videz se je spremenilo marsikaj, a v resnici ne. Marija Antoinetta je živela in vladala v času mešanja različnih ideologij, v času, ko sistem tako kot danes ni več zmogel akumulirati samega sebe. Ali torej tudi mi potrebujemo revolucijo? Mogoče revolucijo duha? S svojim zgodovinskim zgledom nam marsikaj razjasni prav ona, Marija Antoinetta, ki je živela in vladala v času, ko sistem tako kot danes ni več zmogel vzdržati in je preprosto počilo. In vse je prišlo na dan.

Zasedba

Scenograf Matej Filipčič
Dramaturginja Eva Kraševec
Kostumograf Alan Hranitelj
Avtorja glasbe Peter Penko, Rudolf Gas
Koreografka Tanja Zgonc
Lektorica in recenzentka Maja Cerar
Avtorji videa Andrej Intihar, Sašo Grmek, Jure Kunstelj
Oblikovalca zvoka Jure Vlahovič, Marko Trstenjak
Oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak
Tehnični koordinator in izdelovalec scene Igor Remeta
***
Tekstopisci
Eva Kraševec, dr. Kozma Ahačič, Zdenka Cerar, dr. Božidar Debenjak, Zdravko Duša, dr. Igor Grdina, Bernarda Jeklin, dr. Matjaž Kmecl, Drago Kos, Bojana Leskovar, dr. Blaž Lukan, dr. Marko Milosavljević,  Mitja Meršol, Miša Molk, Maja Sunčič, Janez Škrabec, Ivo Vajgl

Igrajo
Darja Zgonc
Marko Mandić
Jadranka Juras, Mirjam Kalin, Nina Zidar Klemenčič


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/marija-antoinetta