Alma

Produkcija: Lutkovno gledališče Maribor
Avtor: Darka Erdelji po motivih življenja Alme Karlin
Režija: Darka Erdelji


Foto: Arhiv LGM

Popotne skice gospodične A.

"Po svetu hočem potovati, uživati in gledati … Kar lepega mi podari, listom tem zaupati …" je zapisala gospodična A. ali Alma Karlin, ena največjih popotnic vseh časov. Na osem let dolgo pot se je odpravila sama, z eriko, pisalnim strojem, in z na roke napisanim desetjezičnim slovarjem, ki ga je sama sestavila. "Ni me silila želja po pustolovščini, temveč klic zadane naloge, ki je ni bilo mogoče zavrniti: Pisala bom!"

Alma, Popotne skice gospodične A., je poetična predstava o korakih v neznano in o iskanju življenja v pisani raznolikosti sveta … Pa tudi o pomenu nizanja trenutkov, ki nas opisujejo, nam dajejo širine in globine ter se spreminjajo v spomine. "Vsak človek, ki nam prekriža pot, je naš učitelj, ki nevede ali vede oblikuje naš značaj. Tako lahko svojo dušo primerjamo s potnim listom, v katerem je vsak, ki je kakorkoli posegel v našo usodo, zapustil svoj vizum ali žig. Naj bo močen ali slaboten, nobeden se popolnoma ne zabriše."

Zasedba

Avtorici koncepta: Darka Erdelji in Vesna Vončina
Avtorica likovne podobe: Darka Erdelji
Avtorica glasbe: Mateja Starič
Dramaturginja in lektorica: Metka Damjan
Prevajalka za španski jezik: Vesna Crček
Kostumografka: Mojca Bernjak
Izdelovalci lutk in scene: Darka Erdelji, Mojca Bernjak, Branko Caserman, Aleksander Andželović, Lucijan Jošt, Miljenko Knezoci in Urban Saletinger
Oblikovalec svetlobe: Miljenko Knezoci
Oblikovalec zvoka: Mitja Pastirk
Mojster zvoka: Aljaž Fredi Novak

Nastopa: Vesna Vončina

Priporočena starost: 12+


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/alma-1