Želodkova skrivnost

Produkcija: Lutkovno gledališče Maribor
Avtor: Saša Eržen
Režija: Silvan Omerzu


Foto: Saša Eržen

Gozdna detektivka.

Zamisel za predstavo je izšla iz poglabljanja v bogato zakladnico basni in se razvila v zgodbo, ki razširja formo basni, a ohranja nekaj njenih bistvenih značilnosti. Basni so duhovite, slikovite in nevsiljivo poučne.

Na hrastu je samo en želod in vsaka od živali je prepričana, da mora biti njen. Vsaka to dejstvo utemeljuje z zanimivimi in duhovitimi argumenti. A želod nenadoma izgine. Živali začnejo izginotje raziskovati in obtoževati druga drugo. A v resnici je želodek odpihnil veter, ga položil na mehko zemljico, ga pokril s prstjo, da bo iz njega zrasel nov hrast in rodil dovolj želodkov za vse gozdne živali.

Živalski liki so otrokom blizu, poosebljene živali so dober vstop v zgodbo, so točka identifikacije, točka, ki omogoča branje pripovedi. Šoja, divja svinja, srnjaček in veverica … vsaka s svojo prepoznavno obliko, z značajskimi lastnostmi, ki jim jih pripisujemo, omogočajo majhne in dragocene skice o zvitosti, bojazljivosti, pogumu, trmi … o vsem, kar otroci spoznavajo in bodo spoznavali v medosebnih odnosih.

Zasedba

Avtor likovne podobe: Silvan Omerzu
Avtor glasbe: Vasko Atanasovski
Lektorica: Metka Damjan
Izdelovalca lutk in scene: Žiga Lebar in Silvan Omerzu
Izdelovalec kostumov za lutke: Iztok Hrga
Oblikovalec svetlobe: Miljenko Knezoci
Oblikovalec zvoka: Mitja Pastirk

Nastopajo: Metka Jurc, Vesna Vončina, Danilo Trstenjak, Uroš Kaurin / Gregor Prah 

Priporočena starost: 3+


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/zelodkova-skrivnost