Da te ni sram

Produkcija: Lutkovno gledališče Ljubljana, Dschungel (Avstrija)
Avtor: Lea Culetto, Varja Hrvatin, Nejc Jezernik, Farah Sara Kurnik, Vid Merlak, Daniel Petković, Mia Skrbinac, Jurij Smrkel
Režija: Varja Hrvatin
Koreografija: Sebastijan Geč


Foto: Miha Fras

Intermedijska uprizoritev.

Da te ni sram je uprizoritev neskončnega scrollanja in generiranja vsebin, avatarjev, emojijev, trapa, stand-upa, videospotov in storyjev, ki na prelomu virtualnega, pravljičnega in sedanjega išče prostor brez sramu.

Skozi eksperimentiranje s formati in jezikom družbenih omrežij naslavlja ukoreninjene občutke sramu ter vseprisotnega medsebojnega sramotenja in brezsramnosti. Skozi avtorski material mlade ustvarjalne ekipe raziskuje, kdaj in kako se sram rodi, na kakšne načine se reproducira in ali ga je sploh mogoče preseči.

Občutek sramu, ki ga družba vceplja posamezniku že od ranega otroštva prek fraz “sram te bodi” in “da te ni sram”, hkrati pa nam nikoli ne ponudi utemeljenih kriterijev sramu, je ena ključnih tematik, s katero se individualno in tudi kolektivno nenehno soočamo ter borimo. Prek vprašanj o odnosu do telesa, samopodobe, negotovosti, tesnobe ter do spolne, družbene in narodne identitete želijo ustvarjalci uprizoritve Da te ni sram razpreti vzporedno resničnost, materialno in tudi virtualno, prepleteno z različnimi simboli in pojmovanji sramu, v kateri se lahko vzpostavijo drugačna pravila, drugačni ideali ter predvsem drugačen sram.

Uprizoritveni materiali, umeščeni v tri enakovredne, a gledališko nekonvencionalne prostore Lutkovnega gledališča Ljubljana, na sram pogledajo skozi oči današnjega sveta in ga umeščajo v kontekst družbenih prostorov, v katerih se sram rojeva, predvsem pa v katerih se napaja in reproducira. Ustvarjalna ekipa zato raziskuje in preizprašuje dom, šolo, družabno življenje in danes tem elementom življenja že popolnoma enakovredna družbena omrežja ter si na podlagi razplastenja le teh zastavlja vprašanje: »Ali sploh obstaja prostor brez sramu?«

Uprizoritev je nastajala v sklopu Gledališkega laboratorija LGL. Začetni del procesa je predstavljala večmesečna delavnica z najstniki, ki je potekala v sodelovanju z dunajskim mladinskim gledališčem Dschungel Wien. Na delavnicah je ustvarjalna ekipa z najstniki snovala vsebinske podstati teme sramu, ki jih je nato prenesla v drugi, snovalni del ustvarjalnega procesa, v katerem je razširjena ekipa ustvarila intermedijsko uprizoritev.

Ta se odvija v treh ločenih prostorih, v vsakem eden od igralcev preizprašuje lastne izkušnje sramu, medtem ko vse tri prostore povezuje avtorsko zasnovana mobilna aplikacija, prek katere publika dobi vpogled v vse uprizoritvene prostore in razširjeni, dodatno obogateni virtualni prostor uprizoritve.

Zasedba

Avtorica koncepta in scenarija uprizoritve: Varja Hrvatin
Oblikovanje videa in scenografija: Farah Sara Kurnik
Kostumografka: Lea Culetto
Razvijalec aplikacije: Jurij Smrke
Avtor glasbe: Vid Merlak
Animacija in montaža videa: Pavel Enderle
Lektorica: Irena Androjna Mencinger
Oblikovalca zvoka in videotehnika: Mitja Vasič / Izidor Kozelj
Inštalacija luči: Danilo Korelec
Izdelava scene, rekvizitov in kostumov: Sandra Birjukov, Monika Colja, Polona Černe, David Klemenčič, Olga Milić, Zlatko Djogić, Zoran Srdić

Nastopajo: Nejc Jezernik k . g., Daniel Petković k. g., Mia Skrbinac k. g.

Gledalci lahko predstavo zgolj spremljajo ali pa v njej aktivno in anonimno sodelujejo – za to potrebujejo pametni telefon z možnostjo prenosa podatkov.

V predstavi so uporabljeni svetlobni efekti, ki lahko motijo občutljive gledalce.

Priporočena starost: 15+


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/da-te-ni-sram