Mala čarovnica

Produkcija: Lutkovno gledališče Ljubljana
Avtor: Otfried Preußler
Režija: Brane Vižintin


Foto: Mitja Vasič

Priredba marionetne predstave Jožeta Pengova iz leta 1967.

Mala čarovnica je lutkotečna marionetna predstava, ki je nastala na podlagi zgodbe nemškega pravljičarja Otfrieda Preußlerja in dramatizacije Jožeta Pengova iz leta 1967, ko je delo doživelo slovensko praizvedbo, podnaslovljeno kot »pravljična igra za marionete v 13. slikah«.

Uprizoritev nadaljuje tradicijo lutkotečnih predstav (Doktor Faust, Žogica Marogica, Zvezdica Zaspanka, Sapramiška ...) v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Marionetna predstava se bo zgodila 55 let po tem, ko jo je v gledališču režiral in zasnoval ključni akter slovenske lutkarije Jože Pengov. Uprizoritev je takrat potrdila njegovo programsko usmeritev k sodobni pravljični poetiki in izkazala njegovo veliko zaupanje v moč marionete, njeno scensko bivanje in gibanje. Marionete je ustvaril slovenski kipar in oblikovalec lutk Slavko Hočevar, ki je bil med letoma 1956 in 1970 likovni vodja Lutkovnega gledališča Ljubljana. Njegove marionete so posedovale značilen ironični humor in tehnološke novitete, ki so močno pripomogle k dojemanju slovenske lutke kot likovne umetnine.

Topla in prijazno humorna odrska realizacija je takrat očarala občinstvo in Preußlerja ter vzbudila željo nemške televizije, da bi jo posnela na filmski trak. Leto kasneje je predstavo na barvni trak za stuttgartsko televizijo ovekovečil svetovno priznani nemški lutkar, režiser in mojster marionet Albrecht Roser.

Mala čarovnica je stara šele sto sedemindvajset let ... kar je za njen poklic še zelo malo. V svoji čarovniški hiši sredi gozda živi sama, družbo ji dela krokar Abraksas. Starejše čarovnice se vsako leto na kresno noč zberejo na gori Klek in celo noč plešejo. Mala čarovnica pa je premlada, da bi se plesa udeležila, a se odloči, da se bo vseeno prikradla in se pridružila zabavi. Razkrije jo Botra Ropotavza in jo poniža pred vrstniki. Ti ukradejo njeno metlo in jo zažgejo. Brez prevoznega sredstva mora hoditi tri dni, da se vrne domov. Ker je prekršila pravilo, mora v enem letu delati le dobro, če želi biti še kdaj povabljena na ples ob kresni noči.

Se bo mala čarovnica znala obnašati in delati dobro celo leto? Ali sploh ve, kaj je dobra čarovnija? Odloči se, da se bo najbolje maščevala, če bo starejšim čarovnicam dokazala, da se motijo ... da bo in lahko postane mala čarovnica superjunakinja, ki pomaga tistim, ki so v stiski. Tako priskoči na pomoč mnogim, ki si sami ne morejo pomagati, ter tako sebi in drugim čarovnicam dokaže, da zmore biti dobra.

Delo, prežeto s folklornimi elementi, ki se prepletajo s humornimi dialogi, medgeneracijskimi razpravami ter srditimi spori, ki izhajajo iz vsakdanjega življenja otrok, odpira vprašanja o dobroti, njeni pomembnosti in pomenu. Na slednjo se je naslonila tudi ustvarjalna ekipa, ki bo posega v referenčni bazen te kanonske uprizoritve in ustvari lutkovno predstavo za sodobnega gledalca. Pri tem bo kot glavni znak uporabi marionetne lutke, ki v Lutkovnem gledališču Ljubljana vladajo kot kraljice vseh lutk že od samih začetkov. Predstava prikazuje vez med tradicijo ljubljanske marionetne šole in sodobnim gledališčem za otroke.

Zasedba

Prevajalka: Katja Ogrin
Dramaturginja in avtorica priredbe: Jera Ivanc
Oblikovalec lutk: Slavko Hočevar
Scenografka: Laura Krajnc po zasnovi Vladimirja Rijavca
Lutkovni tehnolog: Iztok Bobić
Avtor glasbe: Marijan Vodopivec
Avtor glasbene priredbe in zaključnega songa: Joži Šalej
Lektorica: Maja Cerar
Oblikovalec svetlobe: Niko Štabuc
Glasbeni producent: Nino de Gleria
Izvajalci glasbe: Jelena Ždrale, Primož Fleishman, Aleš Rendla, Joži Šalej, Nino de Gleria
Glas na posnetku: Primož Pirnat

Nastopajo:

Aja Kobe – Mala čarovnica
Matevž Müller – Abraksas, Drugi otrok (glas)
Ana Hribar – Deklica s cvetjem, Rdeči Bill, Pastirica
Jure Lajovic – Vrhovna čarovnica, Krošnjar (glas), Snežak, Rina z mladički (animacija), Čajnik
Rok Kunaver – Močvirka, Prodajalec, Prva ženica, Gospa, Drugi otrok (animacija), Črni Joe
Boštjan Sever k. g. – Druga ženica, Krošnjar (animacija), Gospejin otrok, Prvi otrok, Rina

Priporočena starost: 3+


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/mala-carovnica-2