Robin Hood

Produkcija: Slovensko ljudsko gledališče Celje
Avtor: Slobodan Obradović
Režija: Samo M. Strelec


Foto: Uroš Hočevar / SLG Celje

Robin Hud. 

Predstava za otroke.

Legenda o Robinu Hoodu naj bi izvirala iz 12. stoletja in je najbolj znana zgodba angleškega ljudskega slovstva. Robina Hooda danes poznamo predvsem kot borca za pravičnost, ki se je odločil jemati bogatim in dajati revnim. Zgodba je doživljala številne popravke, olepšave in tudi cenzuro. Pojavljala se je v različnih verzijah in priredbah v literaturi, na televiziji in filmu.
Srbskega dramaturga Slobodana Obradovića je v otroštvu očaral film Dogodivščine Robina Hooda z Errolom Flynnom v naslovni vlogi, v katerem je Robin Hood upodobljen kot dobrodušen, vesel in pravičen odpadnik iz Sherwoodskega gozda, spreten lokostrelec in šarmer, ki se upira zlobnemu vladarju Johnu, se bori za pravice in boljše življenje revežev in omreži srce prelepe lady Marian. Njegova dramatizacija je zabavna zgodba o Robinovih junaštvih iz časov, ki so še slavili čast in pogum.
Dobri kralj Rihard Levjesrčni s svojo vojsko odide na križarsko vojno. Oblast prevzame njegov častihlepni in okrutni brat princ John. Ta za potrebe novoustanovljene vojske poviša davke in pleni po kraljestvu. Požiga domove, krade in pobija. Robin Hood in njegov oče se ne pridružita njegovi vojski, temveč se s somišljeniki zatečeta v Sherwoodski gozd, kjer napovejo vojno pogoltnim nasilnežem in obljubijo, da bodo pomagali vsem pomoči potrebnim in v kraljestvo vrnili red, mir in blaginjo. To je romantična in nevarna zgodba o pravilih in kršenju pravil, o pravici do državljanske nepokorščine.

To je tudi zgodba o današnjem času, predvsem o konformizmu odrasle generacije, ki s svojimi odločitvami in dejanji zapravlja prihodnost mladih. Čas je, da spregovorimo o pohlepu, ki je današnjo družbo pripeljal na rob uničenja. Temu so se začeli upirati mladi, ki opozarjajo na okoljske in družbene spremembe ter zahtevajo takojšnje ukrepanje. V svetu, kjer vrednote niso več samoumevne, se bodo morali sočutja in človečnosti ponovno naučiti. In pripravljeni so tvegati, se upreti odraslim in jih pozvati k odgovornejšemu ravnanju.

Robin Hood je borec za socialno pravičnost, ki jemlje bogatim, da lahko pomaga revnim.

Zasedba

Prevajalec: Milan Dekleva
Scenograf: Samo M. Strelec
Kostumografinja: Jelena Proković
Avtorja glasbe: Nana Forte, Jure Ivanušič
Oblikovalec svetlobe: David Orešič
Lektorica: Živa Čebulj
Asistentka kostumografinje: Saša Dragaš

Nastopajo:

Robin Hood – Urban Kuntarič
Lady Marian – Eva Stražar
Alan-a-Dale – Damjan M. Trbovc
Šerif iz Nottinghama – Andrej Murenc
Princ John  David Čeh
Dojilja – Barbara Medvešček
Kraljica – Jagoda
Mali John – Tarek Rashid
Menih Tuck – Renato Jenček
Kralj Richard – Rastko Krošl
Sir Fitzooth – Mario Šelih
Will 1 – Manca Ogorevc
Will 2 – Tanja Potočnik

Zastavice so poslikali učenci OŠ Lava Celje.

Prva slovenska uprizoritev


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/robin-hood