Tesla

Produkcija: Opera in balet SNG Maribor
Avtor: Nejc Gazvoda, Slavko Avsenik ml.
Režija: Aleksandar Popovski
Koreografija: Cleopatra Purice


Foto: Tiberiu Marta

Sodobni operni spektakel.

Nikola Tesla (1856–1943) velja za enega najbriljantnejših znanstvenikov sodobne ere, ki je s svojimi »čudodelnimi« izumi, od katerih jih je patentiranih več kot 700, in raziskavami – od indukcijskega motorja na izmenični tok, magnetizma, rentgenskih žarkov, letečih naprav, brezžičnega prenosa elektromagnetne energije itn. – za vedno spremenil podobo sveta. Tesla je postal znan kot izumitelj, ki je svoje dosežke pokazal slavnim osebam in bogatim pokroviteljem svojega laboratorija. Bil je znan po predstavitvah na javnih predavanjih. V devetdesetih letih 19. stoletja je Tesla s svojimi visokonapetostnimi in visokofrekvenčnimi eksperimenti v New Yorku in Coloradu Springsu sledil svojim idejam za brezžično razsvetljavo in svetovno brezžično distribucijo električne energije. Leta 1893 je podal izjave o možnosti brezžične komunikacije s svojimi napravami. Tesla je poskušal te zamisli uporabiti v svoji nedokončanem projektu Wardenclyffe Tower, interkontinentalni brezžični komunikaciji in oddajniku moči, vendar mu je zmanjkalo sredstev, preden ga je lahko dokončal.

Ob nenadkriljivem impulzu do raziskovanja pa je Tesla bil v prvi vrsti človek in človekoljub, ki je zaradi svojega utopičnega idealizma večkrat prihajal v navzkrižje z dehumanizirajočimi interesi kapitala. Prav Teslova visoka etična osebnost in njegovo človekoljubje, ki sta usmerjena v iskanje dobrobiti vseh ljudi, se kažeta kot osnovno izhodišče novega opernega spektakla, ki ga soustvarjata libretist Nejc Gazvoda in skladatelj Slavko Avsenik mlajši. Tukaj velja poudariti, da je operni spektakel le »vrh ledene gore«, ki se vpenja v velik mednarodni projekt »reševanja planeta«, ki mu grozi globalno segrevanje in se duši v oceanih plastike, energetski krizi, radioaktivnem okolju in onesnaženih vodah. Projekt Tesla, s katerim Opera in balet SNG Maribor kandidira na letošnjem razpisu Ustvarjalna Evropa (Creative Europe), so z namenom implementacije najnovejših produkcijskih principov v domeni glasbenega gledališča, ki vodijo k postopnemu zmanjšanju ogljičnega odtisa ter k uporabi najrazvitejše in okolju najprijaznejše tehnologije in materialov, zasnovali v širokem okviru mednarodnega sodelovanja z različnimi opernimi gledališči in festivali, kar kaže predvsem na glokalno (globalno in lokalno) razsežnost projekta.

Poleg same uprizoritve, ki poudarja vedno bolj žgoče in pereče teme sodobnega časa, kot so ekologija, podnebne spremembe, migracije, tehnološki napredek, umetna inteligenca itd., bodo v okviru projekta izvedene številne tematske delavnice, ki se jih bo lahko udeleževala zainteresirana javnost, še posebej mlade generacije, ter številni spremljevalni dogodki, ki so usmerjeni bodisi v promocijo projekta bodisi v intenzivno javno diskusijo o aktualnih problemih človeštva. Uprizoritev opernega spektakla Tesla bo poleg sodobnih glasbenih impulzov občinstvu prinesla svež in obenem družbenokritični pogled na človekovo (praviloma kapitalistično in mačehovsko) upravljanje in eksploatacijo s človeško družbo, državo in naravo, prav tako pa je projekt v okviru angažmaja širše mednarodne javnosti ter v kontekstu raziskovalnega in človekoljubnega duha Nikola Tesle usmerjen v iskanje odgovorov na vprašanje, kako lahko pravočasno – če sploh – stopimo s tega drvečega vlaka, ki nas z vse večjo hitrostjo pelje proti lastnemu propadu, uničenju planeta in s tem celotne civilizacije.

Zasedba

Dirigent: Simon Krečič
Scenografa: Sven Jonke, Katarina Ivana Jonke
Kostumograf: Leo Kulaš
Svetovalec za oblikovanje svetlobe: Aleksander Čavlek
Svetovalec za oblikovanje zvoka: Danilo Ženko
Oblikovalka odrskega giba: Klavdija Stanišič
Asistent režije: Tim Ribič
Asistent scenografije: Matic Kašnik
Asistentke kostumografije: Lara Kulaš, Simona Toš, Suzana Rengeo

Nastopajo:

Klemen Slakonja – Nikola Tesla
Sabina Cvilak / Valentina Čuden – Katherine McMahon Johnoson
Jaki Jurgec – Thomas Edison
Dada Kladenik – Caroline Schemerhorn Astor
Martin Sušnik – Thomas Commeford Martin
Dušan Topolovec – Xavier
Mihael Mikluš – Hugh
Lucija Krašovec – Turistka 1
Petra Crnjac – Turistka 2
Mojca Potrč – Turistka 3
Marko Škofič – Turist 1
Mihael Roškar – Turist 2
Sebastijan Čelofiga – Turist 3
Bogdan Stopar – Prodajalec 1
Tomaž Planinc – Prodajalec 1

Simfonični orkester SNG Maribor
Koncertni mojster: Saša Olenjuk

Zbor Opere SNG Maribor
Zborovodkinja: Zsuzsa Budavari Novak

Baletni ansambel SNG Maribor
Cleopatra Purice, Helena Klasič, Adriana Cioata, Metka Masten
Cristian Popovici, Vadim Kurgajev, Vasilij Kuzkin, Gabriel Marin


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/tesla-1