Shakespeare

Produkcija: Mestno gledališče ljubljansko
Avtor: Steven Berkoff


Foto: Peter Giodani

Monokomedija. 

Shakespeare je monodramski projekt Stevena Berkoffa, angleškega igralca, scenarista, dramatika, režiserja in enega od pionirjev gledališča »u fris«. Monoprojekt je nekakšna mešanica predavanja, komedije in mojstrskih interpretacij znamenitih monologov Shakespearovih zlobnežev. Z velikim uspehom je bil premierno uprizorjen leta 1998 v londonskem gledališču Royal Haymarket in bil ovenčan z nagrado Laurence Olivier.

Berkoff najprej spregovori o Shakespearovi genialnosti in o tem, kako zahtevno delo čaka igralca, ki se spopada z njegovimi deli. Na praznem odru in brez kostumov se s humorjem in satiro posveča negativnim junakom iz Shakespearovih iger, kot so Jago, Rihard III., Macbeth, Shylock …

Vsakega od negativnih likov nam na kratko predstavi ter spregovori o motivih za njegova dejanja in različnih upodobitvah, ki jih je doživel. Vsem zlobnežem je skupno, da v življenju niso bili deležni »mleka človeške dobrote« in da se s svojimi zlimi dejanji maščujejo. Nadomestilo za ljubezen najdejo v pridobivanju moči in uživajo v tem, da drugim vlivajo strah. Berkoff ne pozabi omeniti, da se negativci še posebej razbohotijo, kadar je družba v ekonomski ali politični krizi. Razloži nam, zakaj takšni maščevalnosti veliko pogosteje podlegajo moški kakor ženske. Hudomušno ošvrkne gledališke kritike, spregovori o tegobah igralskega poklica in iznajdljivosti izkušenih igralcev, o razlikah med ustvarjanjem filma in gledališke uprizoritve, tu in tam postreže s kakšno anekdoto, vmes pa krvavo zares vstopa v posamezne negativne like …

Igralec Sebastian Cavazza se je po diplomi na AGRFT vpisal še na podiplomski specialistični študij igre in filmske režije. Po daljši zaposlitvi v Slovenskem mladinskem gledališču in nekaj letih »na svobodi« se je ustalil v MGL. Poleg mnogih izjemnih vlog, ki jih je ustvaril na odrskih deskah, je tako doma kot v tujini zaslovel tudi kot filmski igralec. Sebastian Cavazza je umetnik, ki rad odkriva nove poti. Že leta 1995 je bil med soustanovitelji Studia za raziskavo umetnosti, sodeloval je pri idejni zasnovi spletne nadaljevanke in v številnih radijskih igrah. V iskanju vznemirljivih izzivov bo po motivih Berkoffove predloge oblikoval lastno igralsko partituro.

Zasedba

Avtor uprizoritvene zamisli, prevajalec, avtor veznih besedil: Sebastian Cavazza
Dramaturginja: Eva Mahkovic
Lektorica: Maja Cerar
Oblikovalec svetlobe: Boštjan Kos
Oblikovalec zvoka: Sašo Dragaš
Marimbistka: Aleksandra Šuklar
Izdelovalec lobanj: Žiga Lebar

Nastopa: Sebastian Cavazza

V predstavi so uporabljeni odlomki iz prevodov Shakespearja Otona Župančiča in Milana Jesiha ter Suita za violončelo v Es-duru J. S. Bacha.

Prva slovenska uprizoritev.


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/shakespeare