Neznanec

Produkcija: Mestno gledališče ljubljansko
Avtor: John Boynton Priestley
Režija: Barbara Hieng Samobor


Foto: Peter Giodani

Psihološki triler.

Razkošno večerjo srečne in na prvi pogled simpatične družine, ki praznuje zaroko hčerke ter velik politični in poslovni uspeh enega od gostov, prekine nepričakovan obisk uradnega policijskega zasliševalca, ki preiskuje nasilno smrt neke mlade ženske.

Vprašanja so neprijetna, obtožbe pa sprva še povsem nejasne. Člani družine so ogorčeni. Zakaj je detektiv sploh prišel? Kakšno povezavo ima samomor neznane mladenke z njihovo družino? Kaj se je zgodilo? Kaj želi od njih? Kako si drzne prekinjati zasebno zabavo? Je nevaren ali samo nesramen? Gre morda za nesporazum? So stavki, izrečeni v tem večeru, pričevanja resnice ali laži? So odzivi zbrane družbe posledica presenečenja? Ali prikrivanja bistva? Kdo nosi večjo skrivnost – izpraševalec ali izpraševani? In koliko je teh skrivnosti? In na kakšen način so morda povezane?

Izkaže se, da vsi ti sorodniki in intimni prijatelji pravzaprav zelo slabo poznajo drug drugega.

Iz prijetnega praznovanja se večer sprevrže v sramotno soočenje z morebitno krivdo, nato pa s šokantnim preobratom spet preide v praznovanje. In nato …

Smo ljudje okrutnejši tedaj, ko se svoje okrutnosti zavedamo? Ali kadar se je ne?

Psihološka drama An Inspector Calls avtorja Johna Boyntona Priestleyja, napisana sredi preteklega stoletja, je bila kot ena prvih uprizoritev našega gledališča pod naslovom Inšpektor na obisku premierno uprizorjena pred sedemdesetimi leti. Zaradi vsebinske aktualnosti je igra v zadnjih letih po vsem svetu deležna povečanega zanimanja ter filmskih in televizijskih priredb. Kultno odrsko interpretacijo režiserja Stephena Daldryja s Kennethom Cranhamom v glavni vlogi pa na odru londonskega Nacionalnega gledališča neprekinjeno igrajo že skoraj četrt stoletja.

Zasedba

Avtorica priredbe: Barbara Hieng Samobor
Dramaturginja: Eva Mahkovic
Scenograf: Darjan Mihajlović Cerar
Kostumografka: Bjanka Adžić Ursulov
Lektorica: Maja Cerar
Oblikovalec svetlobe: Andrej Koležnik
Oblikovalec zvoka: Sašo Dragaš

Nastopajo:

Dora – Tjaša Železnik
Ida – Nataša Tič Ralijan, Mojca Funkl
Tajda – Ana Pavlin
Tim – Gal Oblak
Sergej – Filip Štepec k. g. 
Inšpektor Gul  Boris Kerč

Krstna uprizoritev priredbe


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/neznanec