Boljši svet

Produkcija: Mestno gledališče ljubljansko
Avtor: Ira Ratej, Ana Duša, Iza Strehar, Luka Jamnik
Režija: Gregor Gruden
Koreografija: Anja Möderndorfer


Foto: Peter Giodani

Mjuzikel.

Mjuzikel Boljši svet, ki se dogaja v prihodnosti, nas sooči z enim možnih scenarijev uničenja našega okolja in zaostrenih bivanjskih razmer. Najbolj pretresljivi songi so posvečeni našemu ogroženemu planetu. Želimo si, da bi gledalci spoznali, kaj nas čaka, če ne bomo spremenili svojega odnosa do okolja in sprevideli, da ima vsak izmed nas moč spreminjanja sveta na boljše. Mogoče bodo po ogledu Boljšega sveta spremenili kakšno izmed svojih navad, začeli razmišljati bolj trajnostno in s svojim zgledom vplivali tudi na druge.

Navdih za mjuzikel je bila ostro zarisana polarizacija sveta na korporacijo in boemsko skupino ljudi, ki se upira vseobsegajočemu pohlepu. Da bi se izognili aktivizmu in aktualizmom, so se avtorji odločili za opozicijo dveh skrajnih družbeno-bivanjskih alternativ, ki nista realistični, pač pa nas spodbujata k razmisleku o drugačnih možnostih sobivanja z naravo – seveda ob jasnem svarilu, da bo treba spremeniti naš način življenja, če bomo hoteli ustvariti boljši svet za naše potomce.

V zadnjem desetletju se teme okoljskega neravnovesja, onesnaževanja, ogrožanja narave in celotnega planeta vse pogosteje obravnavajo tudi na evropskih gledaliških odrih. Gre za pričakovane programske odločitve ter ozaveščanje občinstva in javno spodbujanje h konkretnim spremembam v vsakdanjem življenju. Treba pa je dodati, da ekološke teme v svetovni dramatiki niso nikakršen novum. Eno od besedil, ki preroško opozori na odnos korporacij do naravnih bogastev, je poetična satira Norica iz Chaillota Jeana Giraudouxa, napisana leta 1943 in prvič uprizorjena leta 1945, eno leto po avtorjevi smrti.

Zasedba

Avtorica zgodbe: Ira Ratej
Avtorici dialogov: Iza Strehar in Ira Ratej
Avtorica besedil in songov: Ana Duša
Avtor glasbe: Luka Jamnik
Dramaturginja: Ira Ratej
Scenografka: Urša Vidic
Kostumografka: Bjanka Adžić Ursulov
Avtor aranžmajev in vokalni pedagog: Sašo Vollmaier
Lektor: Martin Vrtačnik
Oblikovalec zvoka: Sašo Dragaš
Oblikovalec svetlobe: Boštjan Kos
Asistentka vokalnega pedagoga: Maja Bevc
Asistentka scenografke: Anja Gruden (študijsko)

Nastopajo:

Predsednik – Gaber K. Trseglav
Tajnica – Karin Komljanec
Prospektor – Matic Lukšič
Lucijan – Filip Samobor
Grofica – Nataša Tič Ralijan
Poštarica – Sara Gorše k. g.
Kanalizator – Gašper Jarni
Prva svečenica – Lena Hribar Škrlec
Druga svečenica – Lara Wolf k. g.
Nina – Ana Pavlin
Muze (glasbeniki) – Izidor Leitinger/Sašo Vollmaier (klaviature), Nejc Škofic/Aleš Ogrin (klaviature), Uroš Buh/Anže Žurbi (bobni)

Krstna uprizoritev


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/boljsi-svet-1