Pina in Pierpaolo

Produkcija: Slovensko stalno gledališče Trst
Avtor: Ana Obreza / Jaka Andrej Vojevec
Režija: Jaka Andrej Vojevec


Foto: Luca Quaia

Slovensko stalno gledališče predstavlja krstno izvedbo novega besedila, ki je izvirni poklon stoletnici rojstva Pier Paola Pasolinija. V določenem trenutku življenja znamenitega italijanskega pisatelja, pesnika in režiserja, so se njegove furlanske korenine dotaknile slovenske avtohtone jezikovne in kulturne skupnosti Furlanije Julijske krajine. Besedilo Pina in Pierpaolo govori o umetniškem in človeškem sozvočju Pier Paola Pasolinija in openske violinistke Josipine Kalc, ki sta v času druge svetovne vojne prijateljevala v Casarsi della Delizia. Obetavna violinistka se je iz Maribora odpravila k sestrini družini v Furlanijo, študent literature pa je zaradi negotovih časov zapustil Bologno in se je pridružil materi v njeni rojstni furlanski vasi. Zaradi sobivanja v razmeroma malem naselju sta se spoznala: ona ga je učila violino, on pa je recitiral pesmi in jo navdihoval s svojo razgledanostjo. Po vojni je Pina dobila službo v opernem gledališču na Reki, Pier Paolo pa se je razvil v kontroverznega in prodornega umetnika, ki je zaznamoval italijansko literaturo in film.

Iz srečanja dveh umetniških osebnosti in njunega štiriročnega pisanja je nastala tudi izvirna monodrama, v kateri bo v vlogi Pine in drugih glasov zgodbe nastopila igralka Tina Gunzek. Dramaturginja Ana Obreza in režiser Jaka Andrej Vojevec sta sprejela predlog Slovenskega stalnega gledališča za dramatizacijo te zgodbe na osnovi obstoječe dokumentacije, ki jo sestavljajo pisma, članki, pripovedi članov Josipinine družine, nenazadnje tudi Pasolinijev roman Nečistovanja, ki avtobiografsko govori o mladosti v Furlaniji in o odnosu s prijateljico Dino (čeprav je Pina zanikala kakršnokoli povezavo z literarnim likom). Preplet dveh pripovedi in dveh pristopov k rekonstrukciji te fragmentarne zgodbe dopolnjujejo citati in sugestije iz Pasolinijevih del in intervjujev, prav tako iz besed same Pine o pisatelju in prijatelju. Ob izpovedi ženske in doživljanju glasbenice se dejstva razkrivanjo tudi ob poetičnem izrazu njenih emocij v stiku s človekom, ki je bil poln močnih nasprotij.

“Sorodne duše ne potrebujejo veliko, da se prepoznajo in hitijo zbližati poti, ki jih utirajo skozi življenje. Glasbenica in poet v mali furlanski vasi si delita izostreno občutljivost za lepoto, strast do glasbe, navdušenje za literaturo in kulturo.” – piše Ana Obreza o tem odnosu, ki ga spremljata preigravanje Bachovih sonat in nemir dveh radovednih duš.

Mlada slovenska dramaturginja je pred leti pridobila umetniške izkušnje na delovni praksi v SSG, režiser Jaka Andrej Vojevec pa se vrača v SSG po uprizoritvi sodobne drame Vaje za tesnobo, s katero je Tina Gunzek, danes članica stalnega ansambla, v sezoni 2012-2013 prvič prestopila prag tržaškega gledališča.

Jaka Andrej Vojevec je o podtekstu in skritih povezavah znotraj besedila in same uprizoritve povedal: »Pina, Dina in Tina, vsaka od njih nam lahko ponudi svoj pogled na Pasolinija in tudi na tisti zapleteni čas, ki v mnogo elementih spominja na današnjega, ko se spet obujajo duhovi fašizma, pod vprašaj postavljajo človekove pravice in demokratične vrednote, obujajo stari politični konflikti, Evropa pa se je ponovno znašla v senci vojne.”

Scene in kostume predstave je podpisala Katarina Zalar, soavtorica teksta (in violinistka) Ana Obreza pa je sodelovala tudi kot glasbena svetovalka. Pri pisanju besedila je s svojimi osebnimi spomini sodeloval sorodnik Pine Kalc, dr. Ivan Hrovatin.

Zasedba

Dramaturginja, svetovalka za glasbo in violino: Ana Obreza
Scenografinja in kostumografinja: Katarina Zalar
Lektorica: Anja Pišot
Svetovanje za furlanščino: Michele Budai
Nadnapisi: Tanja Sternad

Nastopa: Tina Gunzek


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/pina-in-pierpaolo