Neustrašne

Produkcija: SNG Nova Gorica
Avtor: Pénélope Bagieu, Larisa Javernik
Režija: Mateja Kokol
Koreografija: Kaja Lorenci


Foto: Peter Uhan / SNG Nova Gorica

Portreti neuklonljivih žensk.

Za oder prirejena serija stripovskih vinjet francoske avtorice Pénélope Bagieu govori o ženskah, ki so si drznile biti drugačne, samosvoje in pogumne.

Plavalka in igralka Annette Kellerman, rešiteljica svetilnika Giorgina Reid, atletinja Cheryl Bridges, ljubiteljica sodobne umetnosti Peggy Guggenheim, tolmačka živali Temple Grandin, bradata ženska Clémentine Delait in antična ginekologinja Agnodika. Njihove želje, hrepenenja, delo so pogosto terjale visoko ceno. Veliko so tvegale in s tem opazno ali subtilno zaznamovale zgodovino.

Portreti neustrašnih žensk so potovanje po zgodovini pionirk poklicev, izumov, umetnosti in upora, so potovanje po ženski duši, polni strahu, poguma, ovir, katarze in boja za pravico do obstoja lastne identitete, s katero so pripomogle dobrobiti sebe in drugih. Je humorno, živahno, empatično potovanje skozi družbeno, zgodovinsko, politično, javno in intimno perspektivo ter zagovor drugačnosti kot vrednote življenja, zgodovine in osebne rasti.

Priredbo besedila sta pripravili strokovnjakinja za mladinsko literaturo Larisa Javernik in režiserka Mateja Kokol. Uprizoritev je preplet zvrsti – dramskega, glasbenega in fizičnega gledališča, ter preplet žanrov – od epopeje, tragedije, komedije do zgodovinske, pustolovske in romantične drame. Namenjena je najstnicam in najstnikom, pa tudi starejšim upornikom. Zanimiva je tako za dekleta kot tudi fante, ki skozi predstavo odkrivajo zapleteno dušo, ki morda le ni tako drugačna od njihove. Morda je skozi zgodovino morala biti le nekoliko bolj »neustrašna«.

Tragični in komični trenutki zgodovine ženske duše so dekletom in fantom v inspiracijo ter v pomoč pri razumevanje sebe in sveta okrog njih.

Mateja Kokol

Zasedba

Dramaturginja: Larisa Javernik
Lektorica: Anja Pišot
Scenograf: Matic Kašnik
Kostumografinja: Iris Kovačič
Avtor glasbe: Aleš Zorec
Oblikovalec svetlobe: Darjan Domadenik
Oblikovalec zvoka: Borut Čelik

Nastopajo: Radoš Bolčina, Ana Facchini, Lara Fortuna, Arna Hadžialjević, Helena Peršuh, Dušanka Ristić, Marjuta Slamič, Andrej Zalesjak

Krstna uprizoritev


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/neustrasne