Pet vrst tišine

Produkcija: SNG Nova Gorica
Avtor: Shelagh Stephenson
Režija: Maša Pelko
Koreografija: Klemen Janežič


Foto: Peter Uhan

Intimna drama.

V svetovnem merilu je 33 % žensk po petnajstem letu doživelo fizično in/ali spolno nasilje, 22 % žensk v partnerskem odnosu je bilo žrtev partnerjevega fizičnega in/ali spolnega nasilja. Povzročitelji nasilja so v 90.8 % moški. V Sloveniji je 56,6 % žensk doživelo eno od oblik nasilja. Podatki slovenske policije v času »koronakrize« kažejo 12,9-odstotno porast kaznivih dejanj nasilja v družini. Vsakih sedem minut je na svetu – kot žrtev intimnopartnerskega nasilja – umorjena ena ženska.

Besedilo Pet vrst tišine angleške avtorice Shelagh Stephenson se otvori z umorom očeta, v kopalnici ob njegovem truplu stojijo njegova žena in odrasli hčeri. Predstava jemlje ta trenutek kot izhodišče za dejansko rekonstrukcijo in dokumentarno razpravo o intimnopartnerskem nasilju.

Projekt, ki je nastajal v sodelovanju s strokovnjaki s področja družinskega nasilja, policijo, sodstvom, tožilstvom, psihiatrijo, Centrom za socialno delo, Društvom SOS telefon in Varno hišo, skozi fiktivno pripoved matere Mary ter hčera Susan in Janet preko faktičnih podatkov in dialoških fragmentov sestavlja intimno zgodovino družine in hkrati razgrinja neusmiljenost družbenega in pravnega sistema, ki to nasilje omogoča.

 

Zasedba

Prevajalka: Irena Duša
Dramaturginja: Tereza Gregorič
Asistent režiserke: Klemen Janežič
Lektorica: Anja Pišot
Scenografinja: Sara Slivnik
Kostumografinja: Tina Bonča
Avtorica glasbe: Mateja Starič
Oblikovalec svetlobe: Uroš Gorjanc
Strokovne sodelavke: Tanja Pipan, Maja Plaz, Jasna Podreka, Polona Selič - Zupančič

Nastopajo: Ivana Percan Kodarin, Anuša Kodelja k. g., Marjuta Slamič

Prva slovenska uprizoritev.


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/pet-vrst-tisine-1