Pet vrst tišine

Produkcija: SNG Nova Gorica
Avtor: Shelagh Stephenson
Režija: Maša Pelko
Koreografija: Klemen Janežič


Foto: Peter Uhan

Intimna drama.

Umor očeta sproži policijsko raziskavo, psihiatrično obravnavo in pripravo obrambe na sodni proces. Od zločina do obsodbe se skozi fragmente razgrne pretresljiva zgodovina družine in hkrati neusmiljenost družbenega in pravnega sistema, ki nasilje omogoča. Oče Billy, mama Mary ter odrasli sestri Susan in Janet so tri desetletja živeli zaprti v družinskem krogu nasilnih razmerij. Skozi spomine in opise situacij ter občutij se sestavi zgodba hudih fizičnih in psihičnih zlorab, ki so se dolga leta odvijale v tišini: tišini štirih družinskih članov in tišini sveta zunaj njih.

Sodobni dramatiki se že od osemdesetih let prejšnjega stoletja intenzivno ukvarjajo s temo zlorabe otrok in molkom družbe, razgrajujejo formo idealne družine in opozarjajo, da zlorabe pogosto postanejo vzorec obnašanja, ki se prenaša iz ene generacije v drugo. Shelagh Stephenson, angleška igralka in dramatičarka (doslej je v slovenščini zaživela le njena igra Spomin vode v MGL), je Pet vrst tišine napisala najprej kot radijsko igro in zanjo prejela nagrado Združenja pisateljev Združenega kraljestva za najboljšo izvirno igro (1996) in nagrado Sony za najboljšo dramo (1997). Nekaj let zatem je bila v londonskem gledališču Lyric Hammersmith prvič izvedena odrska različica. Prvo slovensko uprizoritev tesnobne družinske drame bo režirala Maša Pelko, izstopajoča predstavnica najmlajše generacije slovenskih režiserjev, ki bo kot režiserka prvič delala v SNG Nova Gorica.

V svetovnem merilu je 33 % žensk po svojem petnajstem letu starosti doživelo fizično in/ali spolno nasilje, 22 % žensk v partnerskem odnosu je bilo žrtev partnerjevega fizičnega in/ali spolnega nasilja. Povzročitelji nasilja so v 90.8 % moški. V Sloveniji je 56,6 % žensk doživelo eno od oblik nasilja. Podatki slovenske policije v času »koronakrize« kažejo 12,9-odstotno porast kaznivih dejanj nasilja v družini v primerjavi z istim obdobjem prej.

Maša Pelko in Tereza Gregorič

Zasedba

Prevajalka: Irena Duša
Dramaturginja: Tereza Gregorič
Asistent režiserke: Klemen Janežič
Lektorica: Anja Pišot
Scenografinja: Sara Slivnik
Kostumografinja: Tina Bonča
Avtorica glasbe: Mateja Starič
Oblikovalec svetlobe: Uroš Gorjanc
Strokovne sodelavke: Tanja Pipan, Maja Plaz, Jasna Podreka, Polona Selič - Zupančič

Nastopajo: Ivana Percan Kodarin, Anuša Kodelja k. g., Marjuta Slamič

Prva slovenska uprizoritev.


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/pet-vrst-tisine-1