Perpetuum mobile

Produkcija: MN Dance Company, SNG Nova Gorica, Cankarjev dom
Avtor: Michal Rynia, Nastja Bremec Rynia
Koreografija: Michal Rynia, Nastja Bremec Rynia


Foto: Damir Ipavec in Aljoša Kravanja

Plesna uprizoritev.

Perpetuum mobile, hipotetičen stroj, ki se giblje neskončno dolgo, ne da bi mu dovajali energijo, je čudež in jasno izraža stremljenje človeka k raziskovanju novega, tudi nemogočega in neuresničljivega. Izdelava takega stroja do danes ostaja le neuresničen sen in izven človeških zmožnosti. Morda bo človeštvu v prihodnosti uspelo izsanjati ta sen in uresničiti idejo o čudežnem stroju, ki za zdaj obstaja le v glavah vizionarjev in utopistov ter poraja večne polemike z nasprotujočimi si mnenji o možnosti in nemožnosti njegove izdelave. In vendar se vse vrti! Človek pa lahko le ugiba o počelu tega gibanja. Človeško telo, planet, na katerem živimo, in celotno vesolje so kot stalno premikajoči in spreminjajoči se največja inspiracija za snovanje plesnega perpetuum mobila, s katerim plesalci ustvarjajo nove gibalne presežke, neustavljivo in hipnotično gibanje utripajočih teles ter čudežni večno gibljivi plesni svet, ki je istočasno del preteklosti in del prihodnosti.

Uprizoritev je posvečena 570-letnici vizionarja, umetnika, arhitekta in izumitelja Leonarda Da Vincija, ki je tudi sam poskušal ustvariti perpetuum mobile, vendar zelo hitro zanikal možnost njegove izdelave. Kljub svoji genialnosti, s katero je bil mnogo pred svojim časom, mu ni uspelo ustvariti neskončnega gibanja, a je ostal neumorni iskalec novega in presežnega. Tudi tokratna mednarodna zasedba plesalcev raziskuje neskončnost giba in neskončnost odkrivanja novega, ki je bila mojstru Da Vinciju tako ljuba.

Radi ustvarjamo nekaj iz nič – samo iz naših teles.

- Michal Rynia in Nastja Bremec Rynia

Zasedba

Avtorja vizualne podobe in izbora glasbe: Michal Rynia, Nastja Bremec Rynia
Dramaturginja: Ana Kržišnik Blažica
Oblikovalec svetlobe: Matjaž Bajc
Oblikovalec zvoka: Matej Čelik
Oblikovalec rekvizitov: Gorazd Prinčič
Fotograf: Damir Ipavec in Aljoša Kravanja

Nastopajo: Marco Arzenton, Nastja Bremec Rynia, Noemi Capuano, Dalma Kitley, Francesco Misceo, Rebecca Moriondo, Eri Nishibara, Robbie Pitt, Michal Rynia, Helen Tamasko / Denise Camosa , Luka Vodopivec, Karelis Zambrano

Alternacija: Marta Lo Nigro
Posneti glas: Robbie Pitt

Krstna uprizoritev


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/perpetuum-mobile