Kakor v nebesih

Produkcija: Slovensko stalno gledališče Trst, Mestno gledališče Ptuj, Glasbena matica Ljubljana
Avtor: Kay Pollak
Režija: Samo M. Strelec


Foto: Luca Quaia

Po scenariju filma As It Is in Heaven iz leta 2004, ki je bil nominiran za Oscarja kot najboljši tujejezični film.

Kakor v nebesih je zgodba o pomenu skupnosti in o smislu umetnosti, ki bo nagovorila občinstvo s pripovedjo o življenjskih dinamikah znotraj pevskega zbora, o preporodu človeka, ki se umakne »na konec sveta«, kjer spoznava nove življenjske vrednote in odnose. Režiser Samo M. Strelec je uresničil željo, ki je več let tičala v njegovem predalu. Navdušil se je za to zgodbo pred desetimi leti, ko je prebral dramsko adaptacijo, ki je nastala po scenariju švedskega filma. Pritegnila sta ga dva aspekta: vprašanje o vlogi umetnosti tudi izven »poklicnih« krogov in tista nevidna mreža odnosov, ki povezuje ljudi in usode znotraj vsake skupnosti.

Protagonist predstave je dirigent na vrhuncu mednarodne kariere, ki mora iz zdravstvenih razlogov zapustiti koncertne odre. V želji po miru in samoti se vrne v rojstni kraj, kjer ga vaščani kmalu prepričajo, naj prevzame vodstvo cerkvenega zbora. Ko skozi pevsko sobo stopi v središče vaškega dogajanja, se začne dinamika odnosov v mali skupnosti spreminjati. Glasba osvobaja, tolaži, opogumlja, pripomore k temu, da vsak pokaže svojo najbolj intimno in avtentično naravo. Odnosi se utrjujejo, pevske sposobnosti, umetniške ambicije in vizije se razvijajo. Dirigent pa sklepa nova prijateljstva, najde sovražnike in se nepričakovano dotakne ljubezni. V njegovem življenju in v vaški skupnosti se zgodi umetniški, predvsem pa osebni preobrat. Drama govori o glasbi, ki lahko spreminja svet, ter o ljubiteljskem zborovskem petju, ki je na Švedskem zelo priljubljeno, na Slovenskem pa velja za najbolj množično ljubiteljsko umetniško dejavnost.

Uprizoritev mikrokozmosa zakotne skandinavske vasice, kjer se umetnost na pevskih vajah tesno prepleta z življenjem posameznikov, je zahtevala združitev moči in način dela, ki tudi onkraj metafore potrjuje moč skupnosti in sodelovanja. 

Zasedba

Prevod: Darko Čuden
Scenografija: Marko Japelj
Kostumografija: Bjanka Adžić Ursulov
Glasbeni vodja: Patrick Quaggiato
Pomočnik režiserja: Dejan Pevčević
Oblikovalec svetlobe: David Orešič
Režija, snemanje in montaža posnetkov: Dejan Pevčević

Nastopajo:

Jure Ivanušič – Daniel Dareus
Tina Gunzek – Lena
Mirel Knez – Gabriella
Franko Korošec – Conny
Dejan Pevčević – Erik
Romeo Grebenšek – Stig
Nikla Petruška Panizon – Inger
Vesna Maria Maher – Siv
Primož Forte – Arne
Danijel Malalan – Ture
Gregor Geč – Holmfrid
Elena Husu – Florence
Čelistka – Andrejka Možina
Zbor – Julija Cante, Martina Feri, Marco Ghersetich, Thomas Grill, Claudia Sedmach, Beatrice Zonta, Cecilia Zoratti
Violina na posnetku – Maja Kastratovik (avtorica), Kristina Fale (violinistka)
Posneti glasovi, odrasli – Ana Facchini (Loredana), Primož Forte (zdravnik), Barbara Gropajc (mama), Jure Ivanušič (Daniel Dareus), Mirel Knez (medicinska sestra), Tjaša Kogej (novinarka), Danijel Malalan (agent), Janko Petrovec (napovedovalec), Dejan Pevčević (letališko osebje)
Posneti glasovi, otroci – Ivan N. Carli, Florian Lior Grebenšek, Lan Grebenšek, Vito Korošec

Prva slovenska uprizoritev


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/kakor-v-nebesih