Ne-festival

Gornji grad, 27. 07. 2022 - 31. 07. 2022

10. mednarodni Ne-festival gledališča zatiranih


Pred desetletjem nazaj si je skupina gledaliških aktivistk/ov zamislila prvi in edini Ne-festival daleč naokoli. Gledališče ‘bottom up’ je v Sloveniji potrebovalo prostor povezovanja.

Kamen po kamen so se nabirale nove vsebinske metraže in nove osebe, ki so nadgradile skupnost.

V 9. letih so preizprašale/i osebno je politično, seksizem, igranje spola, duha časa in komu grmi?!, raziskovale/i so gledališče zatiranih, improvizacijsko in fizično gledališče ter mnoge druge participativne pristope in skupnostnega ustvarjanja kulture. Iz majhnega ni zraslo veliko, je pa zraslo 9x, vsako leto brez prestanka so led prebili s princeskami in medvedi, čez dan kreirali lastne umetniške izraze o družbi, zvečer konzumirali performanse iz prve vrste, ponoči peli ob ognju in gledali zvezde, si dovolili umetniške parade, aktivirali starejše občane in kulturno podprli tudi tiste, s številko obutve 30 ali manj. Medtem so mimogrede postali mednarodni in senzoričnim ne-festivalskim izkušnjam dodali tudi gozd, sveža zelišča in čaje.

Letos se metraža izkušenj in kamen po kamen zgrajene skupnosti steka v 10. jubilej proti-zatiralske akcije mnogih razpršenih posameznikov, znotraj in onkraj naših meja – z delavnicami, predstavami in spremljevalnim programom bodo odpirali vprašanja in pomen skupnosti, ki bo služila bolj solidarni in vključujoči planetarni izkušnji!

Pri tem pa ne bodo pozabile/i proslavljati vseh kamnov desetletja, ki povezujejo v pester mozaik!


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/ne-festival-f-2