Med se iskrí v temí

Produkcija: Zavod Exodos, Cankarjev dom
Avtor: Kristijan Krajnčan
Koreografija: Žigan Krajnčan


Foto: Arhiv Exodos

Gre za sodobno plesno-glasbeno predstavo po motivih slovenskega ljudskega izročila in mitologije.

Predstava si prizadeva, da bi vrednote, ki so v današnjem hitrem življenjskem ritmu že davno pozabljene, ponovno priklicali iz teme. Od tod izvira zamisel za naslov; med predstavlja simbol človekove povezanosti in soodvisnosti od narave ter je kot zakopan, star ljudski zaklad, ki ga je vredno spraviti na površje.

Vsebina predstave, ki se giblje od tradicionalne tematike do sodobnega medija, nagovarja širok krog občinstva: tako starejšo generacijo, ki ji je bližja tradicionalnost ljudskega plesa in glasbe, kot mlajšo v stiku s sodobnim. Različnost nagovora občinstva v zvočnem, vizualnem in žanrskem smislu omogoča organski spoj prvin tradicionalne in sodobne umetnosti ter služi medgeneracijskemu povezovanju.

Avtor predstave Kristijan Krajnčan (Kranj, 1986) se je uveljavil kot eden najvidnejših in najplodovitejših evropskih umetnikov svoje generacije. Virtuoz na violončelu in bobnih, skladatelj in filmski ustvarjalec se s spajanjem različnih umetniških oblik že dolgo izmika enoznačnim nalepkam. Njegovo delo zaznamujeta nenehno raziskovanje novih paradigem in ambicija združevanja antičnega pripovedništva s sodobnimi kreativnimi tehnikami. Je prejemnik več nagrad na vseh področjih ustvarjanja.

Po svojem prvem interdisciplinarnem projektu Hidden Myth (Skriti mit, 2015) se s predstavo Med se iskrí v temí vrača k slovenskim koreninam. Pri ustvarjanju ju je z bratom, koreografom in vodjo plesnega koncepta, Žiganom Krajnčanom, poleg ljudskega plesa in glasbe zanimalo vse, kar še lahko navdihne proces kompozicije in koreografije: nenavadni običaji, mistični obredi, staroverstvo, folklorna mitologija in glasbeno ne tako poznana področja.

Zasedba

Skladatelj: Kristijan Krajnčan
Dramaturgija: Nina Kuclar Stiković
Glasba: Kristijan Krajnčan, bobni, violončelo, tolkala; Tomaž Gajšt, trobenta, krilovka; Boštjan Simon, saksofon; Robert Jukič, kontrabas
Producentka: Nataša Zavolovšek

Nastopajo: Žigan Krajnčan, Katja Legin, Kristyna Šajtošova, Bor Prokofjev


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/med-se-iskri-v-temi