Radikalni pogovori 1

(v angleškem jeziku)


Foto: Arhiv Spider

"Gledal sem in gledal, a nisem videl Boga." Jurij Gagarin

V kolektivnem nezavednem Zahoda se gostita dve fantazmi. Prva je fantazma o okrevanju planeta - fantazma vrnitve v raj. Druga je fantazma o Noetovi barki, o zapustitvi Zemlje - začetna klica vesoljskega imperializma. Zdi se, da kažeta na nastajajočo razredno delitev 21. stoletja: peščica, ki lahko računa na vesoljski azil, in preostali, ki tega ne morejo. Zemljani in vesoljci.

Danes smo priča pospešenemu digitalnemu in biotehnološkemu repozicioniranju družbenoekonomskih odnosov. Ker je moč novih elit materialno že vzpostavljena s posestjo fizičnega in digitalnega prostora, energije, oskrbe s hrano in zdravstvom, tehnologije in orožja, se zdi, da bo njihov varnostni zid kmalu dosegel točko neprepustnosti in dokončno imuniziral protimoč množic (ki imajo zdaj še nekaj moči s stavkami, potrošniškimi bojkoti, protesti in vstajami). V radikalni distopiji te spremembe vodijo k pogodbenemu dolžniškemu hlapčevstvu, torej k nekakšni obliki digitalnega dninarstva. Je takšen pogled v prihodnost upravičen strah ali zgolj paranoja? Na to vprašanje ne potrebujemo odgovora. Pomembno je, da postavimo protokole emancipacije znotraj te nove konstelacije. Pomembno je, da razgrnemo fantazme, se upremo imunizirajoči biopolitiki ekoliberalizma in začnemo vzpostavljati drugačno družbeno realnost. Kako? O tem se bomo pogovarjali v parku.

Radikalni pogovori se odvijajo v javnem prostoru in želijo zaokrožiti med ljudmi. Nekaj vabljenih govorcev bo pripravilo svoje misli o izbrani temi, vsakdo pa je vabljen, da se pogovora aktivno udeleži. Ob kozarcu vina.

Kuratorka Festivala radikalnih pogovorov: dr. Bara Kolenc
Gostje: dr. Rachel Aumiller, dr. Niklas Toivakainen, Miha Turšič, Zack Sievers, dr. Alfie Bown


Vir: http://veza.sigledal.org/dogodek/radikalni-pogovori-1-e-1