Slišati morje

Produkcija: Lutkovno gledališče Ljubljana
Avtor: Saška Rakef
Režija: Saška Rakef


Foto: Jaka Varmuž

Interaktivna predstava za malčke in koncert za starše.

Slišati morje je interaktivna lutkovna predstava za predšolske otroke. V njej so malčki povabljeni, da najprej s starši, nato pa bolj in bolj samostojno, raziskujejo estetsko izkušnjo potopljenosti v odmerjene vizualne, taktilne in zvočne vtise, ki jih celostno objamejo in pričarajo izkušnjo podmorske dogodivščine.

Morska vila otroke postopoma vodi od enega koščka zvočne sestavljanke do drugega, od vsakdanjega vrveža do najglobljih pritajenih morskih zvokov, ki terjajo odprta ušesa in poslušanje z dlanmi. Otroci postanejo raziskovalci – dopuščeno jim je, da skupaj z morskim tokom plešejo, pojejo, se gibajo, tipajo in odkrivajo čarobni svet s celim telesom in vsemi čutili. Poetični register, s katerim otroka nagovarjajo morska bitja ter mu na posreden način razkrivajo skrivnost potopljenosti v čutno sfero, ki je vir ustvarjalnosti in skrivnost prepletenosti vsega bivajočega, boža in spodbuja z melodijo in ritmom govora. Lutke, ki jih srečuje na poti, so simpatične, včasih čudaške živali, nekatere so človeku podobne druge čisto drugačne od njega, a prav vsaka je na svoj način veličastna in čuva delček morske sestavljanke, brez katere morje ne bi bilo popolno. Otroci krepijo svojo sposobnost poslušanja in aktivno prispevajo lasten glas, ki lahko pomaga s hrupom razrvanemu morju, da se ponovno uglasi, da ponovno postane harmoničen prostor srečanja. Srečanja delfinov, ki se zaradi zvočnega onesnaževanja ne najdeta, ter srečanja otrok in staršev v skupni ustvarjalni dogodivščini, kjer lahko slednji radostno opazujejo svoje malčke v sproščeni potopljenosti pristne igre in radovednosti.

Številna so morja. In vendar je morje le eno.
Le eno. In polno skrivnosti.
In vsaka skrivnost je pesem.
Pesem, ki šumi v morju.

Tako poseben občutek je potopiti se v morje. Pustiti, da nas voda poboža s šumenjem, da nas objame njen prijeten hlad, obda odblesk loma valov in posrka brezdanja prostranost, katere del smo za hip.

Potopiti se v morje je kot potop v izkušnjo umetnosti, izkušnjo predstave, ki vzdrami naše čute: sluh, vid, taktilnost. Ki Izzove naš občutek za zven besed, likovnost ter prostor. Čutni vtisi nas odplavijo v skupno doživetje odkrivanja neznanega, kjer pa nismo sami, ampak hodimo in plavamo z roko v roki. Odpre se morje možnosti, kjer starši lahko odkrivajo radost ob otroški radovednosti in kjer so otroci pravi mali ponosni raziskovalci.

Krhka – silna kot tišina.
Krhka – silna kot morje.
Krhka – silna kot ti.

V morju se skrivajo bitja, ki so nam tako podobna, a hkrati so tako različna od nas, a prav vsa so del istega morja, iste pesmi sveta. Ta je hkrati krhka v nežnih podrobnostih in v ravnotežju med vrstami, a silna v svoji, včasih uničevalski moči, ki lahko dolbe v živo skalo, a tudi ustvarja! Iz morja izvira življenje, vsako (človeško) življenje se začne v (plodovni) vodi.

Posvečeno, a igrivo, neobremenjeno raziskovanje, katerega temelj je pristen stik z odraslimi, ki jim zaupa, lahko otrokom odkrije lepote neznanega. Odpira pomene in kaže smer, kako plavati skozi življenje ne zgolj s suverenim, ampak z do drugega opreznim zamahom. V morju je vsako bitje pomembno in vsak premik pušča za nekoga in nekje viden, slišan ali občuten odtis.

Morje.
Val, ki se začne.
In se konča.
Valovanje, ki je neskončno.
Šumi(š).
V gori.
V deblu.
V zemlji.

Slišati morje pomeni pustiti se popeljati od hrupnejšega k pritajenemu in čuječnejšemu, k stiku s sabo, s starši, z bitji in svetom, kamor skozi skrbno doziran labirint vtisov male raziskovalce vodijo simpatične, včasih pa tudi malo čudaške morske živali.

Ko odkrijemo skrivnost igrivosti in radovednosoti, ki izraščata iz pristnega stika in odnosa, iz geste poslušanja in nuje, da smo slišani, ugotovimo, da zato, da bi slišali morje, ni potrebno iti daleč. Morje šumi povsod.

Vse je povezano.

Zasedba

Avtorica koncepta: Saška Rakef
Skladateljica: Bojana Šaljić Podešva
Dramaturginja: Pia Brezavšček
Likovna podoba lutk: Zala Kalan
Scenografka: Petra Veber

Nastopajo: Ana Štiglic, Ajda Toman, Asja Kahrimanović Babnik, Ana Hribar

 

Priporočena starost: 3+


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/slisati-morje