Mojster

Produkcija: Mestno gledališče ljubljansko
Avtor: Jaša Koceli
Režija: Jaša Koceli


Foto: Mankica Kranjec

Gledališko posvetilo arhitektu Jožetu Plečniku.

Asket. Mistik. Vizionar. Samotar. Skriti bog Ljubljane.

Učenci, občudovalci in obiskovalci so arhitekta Jožeta Plečnika pogosto naslavljali z mojstrom, česar se je otepal, a ga je naziv spremljal, kamor koli je šel. Njegova globoka predanost delu in vera, da ne nastane nič resnično dobrega brez stremljenja k popolnemu, sta zakoreninili njegov sloves.

Malokatero mesto je tako prepleteno z enim arhitektom kakor Ljubljana s Plečnikom. Njegov vizualni jezik in edinstvene prostorske rešitve so vplivali na generacije, ki so živele tu, in nezgrešljivo obogatile razvoj mesta. Plečnik je s svojim bogatim znanjem, navdihom in trdim delom postavljal nove standarde v našem okolju, z njim so nastajali temelji narodne arhitekture in umetnosti. Plečnikova Ljubljana je svetovni fenomen, ki ga je prepoznal tudi Unesco ter leta 2021 uvrstil več Plečnikovih del v Ljubljani na seznam svetovne kulturne dediščine.

Ena osrednjih osebnosti slovenske kulturne zgodovine ob svojem 150. rojstnem dnevu dobiva gledališko posvetilo. Besedilo Mojster temelji na Plečnikovi obširni pisemski korespondenci. Plečnik si je redno dopisoval s številnimi družinskimi člani, znanci, sodelavci in prijatelji, pa tudi z znanimi osebnostmi. Napisal je na tisoče pisem, v katerih se nam kaže kot svojevrsten premišljevalec časa, opazovalec življenja, deloholik, filozof, pesimist in poliglot.

S koproducentom Mestnim gledališčem Praga je bil ustvarjen tudi češki Mojster. Plečnik je namreč dve desetletji delal v Pragi, tam pustil neizbrisen pečat in sooblikoval Masarykovo vizijo nove republike.

S projektom se povezuje gledališče in arhitekturo – uprizoritev je pripravljena na prostem. Terasa Gimnazije Jožeta Plečnika Ljubljana v neposredni bližini MGL, ki je večina meščanov še ne pozna, je odlično prizorišče za soočenje s Plečnikovim umom. Dobili boste nov pogled na njegovo in naše mesto.

Ali kakor je zapisal France Stele: »Plečnikova Ljubljana je sicer osebna Ljubljana, posledica njegove močne osebnosti, je pa tudi naša skupna, kolektivna Ljubljana, ker je Plečnik prisluškoval utripom naše ljubezni zanjo.«

- Jaša Koceli

Zasedba

Dramaturginja: Eva Mahkovic
Oblikovalec prizorišča: Darjan Mihajlović Cerar
Kostumografka: Branka Pavlič
Avtor glasbe: Miha Petric
Lektor: Martin Vrtačnik
Oblikovalec svetlobe: David Andrej Francky
Oblikovalec zvoka: Tomaž Božič
Fotografinja: Mankica Kranjec
Strokovni sodelavec: Damjan Prelovšek

Nastopa: 

Plečnik – Alojz Svete k.g.

Krstna uprizoritev


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/mojster