Spider 2022

Ljubljana, 15. 06. 2022 - 19. 06. 2022

11. festival Spider - festival radikalnih teles 2022


Z navigiranjem v informacijskih oblakih, podatkovnih strojih, med pravilnim in napačnim, med znotraj in izven je postalo težko razmišljati o umetnosti. Zdi se, da bodo vsako umetniško akcijo absorbirale kapitalistična hegemonija in njene grozote. Toda umetnost vztrajno deklarira svojo sposobnost pogledati dlje, kopati globlje in slišati zvoke onstran vsake meje. Ali je to še mogoče početi v družbi omejitev in normativnosti?

Predstavljamo Fantastično matematiko, mišljenjski princip postavljanja posebnih vprašanj in preoblikovanja informacijskih vzorcev, platformo za raziskovanje in eksperimentiranje, vajo v spodkopavanju normativnih lestvic in harmonij. Harmonija se nanaša na red, časovni sistem, urejanje in ideje o všečnosti partiklov in misli. To ji daje značaj nečesa človeškega. Obstajajo pa tudi druge frekvence, tiste, ki jih človek ne more zaznati, pa tudi tiste, ki so onkraj lestvice harmonije. Zdi se, da se harmonija, ki obsega tako preproste kot zapletene dogovore, vselej nanaša na hipne instant pogodbe, katerih glavni pogon je imperativ ugajanja. Kdo pa gleda in posluša, presoja? Kaj pa, če v lestvico posegajo frekvence, ki so izven dosega človeškega ušesa? To bi v lestvico vneslo prekinitve. Fantastična matematika, rdeča nit Festivala Spider 2022, poskuša narediti prav to.

Od plesa do glasbe in performansa, umetniki na Spiderju 2022 ne le premikajo okvirje normativnosti, ampak jih ne upoštevajo, da bi tako ustvarili prostor, kjer je dotik možen. Vera Tussing združuje potenciale čutil za ustvarjanje novih, drugačnih medosebnih stikov. Samira Elagoz raziskuje okvire spola in svoje trans protagoniste prikaže kot upornike, ljubimce in ustvarjalce. Predstave Noé Soulierja so odziven jezik v gibanju. Matej Kejžar preoblikuje koncept jaza in ga prikaže kot točko ustvarjalne mnogoterosti. Leja Jurišič razgrajuje normativno funkcijo glasbenega objekta in razvija solo-telesno-klavirsko zvrst. Iva Sveshtarova in Willy Prager se soočita z osnovnimi človeškimi čustvi in v sramu ne proizvajata sramu. Gundega Redere nas potisne iz ravnotežja ravno zato, da bi se ravnotežje vzpostavilo. Anna Franziska Jäger in Nathan Ooms sta morda našla izhod iz standardizacije duha in telesa. Jija Sohn ponuja nekonformno prakso v dobi digitalnega udobja. Zasedba Saše Lončar preizprašuje normativnost konceptov mladosti. Kvir butoh praksa Jerneja Škofa zareže globoko v strejt poteze in fiksne lestvice. Smirna Kulenović se s povojno krajinsko obnovo obrača k zemlji.

Vzporedno s Festivalom Spider bo tudi letos potekal Festival radikalnih pogovorov, ki ga pripravlja dr. Bara Kolenc

Dobrodošli na Festivalu Spider 2022. Pridružite se nam pri disrupciji normativnega, fiksiranega in harmoničnega. Vstopite v sfero raziskovanja, pozornega poslušanja in subtilnih srečanj, plesa, kinematografskih predstav, glasbenih nastopov, DJ setov in druženja.

Umetniški vodja: Matej Kejžar
Direktor festivala: Žiga Predan
Kuratorica Festivala radikalnih pogovorov: dr. Bara Kolenc
Ambasadorka festivala: Leja Jurišić
Stiki z javnostjo: Mojca Zupanič
Spletni marketing: Bighead Lab
Hrana: SuperCatering
Bar Spider : SuperCatering
Tehnični direktor festivala: Borut Cajnko
Tehnična ekipa: Luka Curk, Tomo Hrovat, Omar Ismail, Hotimir Knific, Anže Kreč, Martin Lovšin, Miha Maver, Maj Pavček,
Aleksander Plut, Hanna Schnell, Špela Škulj, Miha Zupan
Zvočna oprema: Luka Bernetič
Producent: Žiga Predan
Asistentke produkcije: Irena Silić, Špela Tušar, Jasmina Klančar
Avtorica besedil: Nina Dragičević
DJ program: Špela Tušar
Festivalski fotograf: Matija Lukić
Oblikovalec: Boris Balant
Redakcija: Zana Oručević Mehulj
Tisk: Trajanus


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/spider-f