Timbuktu, timbuktu

Produkcija: Lutkovno gledališče Ljubljana
Avtor: Peter Svetina
Režija: Nika Bezeljak


Foto: Jaka Varmuž

Ugledališčena poezija.

Timbuktu je tam, kjer se spečeš, pa ti kakšna roka ponudi obkladek prej, ko rečeš ajs!

Timbuktu je mesto na severu Malija, ki je svoj čas veljalo za središče učenosti, strpnega pogovora in velikih skrivnosti. Peter Svetina v svoji slikanici Timbuktu, Timbuktu (Založba Miš, 2019), ki je leta 2020 prejela nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico, izhodišče tega mesta vzame kot premiso za zbirko kratkih zgodb in pesmi. Na videz nepovezane »kratkice« nasmejijo, poženejo v tek domišljijo in ponudijo nov pogled na red stvari. Triinštirideset kratkih besedil je pomensko odprtih ter bogatih v podobah in duhovitostih. Poženejo nas v kaotičen svet, ki je čudovit poklon domišljiji.

Istoimenska lutkovna uprizoritev sledi tej odprti formi razumevanja raznolikih motivov, asociativnih verig in prebliskov ter nas popelje skozi preobračanje vsakdanjosti v igrivost. Osrednji protagonisti so otroci, ki se iz šole odpravijo na pot do skrivnostnega Timbuktuja. Na poti srečajo teto Frančiško, ki se guga z zvezdami, dedka, ki nabira oblake, gospo, ki jo je popila kava, in druge prismuknjene like, s katerimi razkrivajo in spoznavajo mesto, v katerem »raste za vsakega ena žemlja in zori zmeraj za vsakega po en paradajz«. Namizne lutke, raznovrstni predmeti, glasbila in trije igralci na odru snujejo dinamično dogodivščino, ki nas vodi skozi norčave, domiselne in včasih tudi nesmiselne zgodbe. Ker Timbuktu je tam, kjer se igraš.

Likovno podobo uprizoritve je v sodelovanju z režiserko, scenografko in kostumografko pripravil priznani ilustrator Igor Šinkovec, ki je likovno opremil tudi prvo izdajo slikanice. Podobe iz slikanice na odru zaživijo v vsej svoji pisani predstavi otroške igre in domišljije. Timbuktu, Timbuktu se bo tako čez oder razpredal kot nekakšen uprizoritveni bonsaj, ki poln vsebine, razmisleka in domislic snuje povabilo k čutnemu razmisleku o našem vsakdanu in medčloveških odnosih. Ali kot zapiše avtor sam: »Timbuktu je tam, kjer je nekdo, ki te ima rad.«

V uprizoritvi so uporabljeni citati iz časopisa Ciciban (izdaja: december 2020).

Zasedba

Avtorica adaptacije: Nika Bezeljak
Avtor likovne podobe: Igor Šinkovec
Kostumografka: Nina Čehovin
Avtorja glasbe: Samo Kutin in Ana Kravanja
Dramaturg: Benjamin Zajc
Oblikovalec svetlobe in lučni vodja: Kristjan Vidner

Nastopajo: Miha Arh, Aja Kobe, Polonca Kores

Priporočena starost: 3+


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/timbuktu-timbuktu