52 hertzov

Produkcija: SNG Nova Gorica
Avtor: Tijana Grumić
Režija: Mojca Madon


Foto: SNG Nova Gorica/Peter Uhan

Poetična družinska drama.

Nekje pod nami, v prostranih globinah Tihega oceana, se vsako leto oglasi kit. Kit, ki ga še nikoli nismo videli, a ga že od leta 1989 poslušamo. Kit, ki poje na frekvenci, nerazumljivi ostalim kitom. Nekje nad nami, med z zvezdno svetlobo preluknjano črnino vesolja, bdijo astronavti, ki Mednarodno vesoljsko postajo obiskujejo že vse od leta 2000. Ljudje, o katerih smo vsi sanjali, ko smo bili majhni. Ljudje, ki Zemljo in nas vsakič znova uzrejo v vsej naši majhnosti. Nekje med nami živi srečna družina. Mama. Tata. Deček, ki rad gleda v nebo, in ko bo velik, želi biti astronavt. Deklica, ki ima rada morje, in ki bo ... Družina, kakršno pozna prenekateri izmed nas. In v trenutkih največje samote, največje žalosti se vsak od njih in vsak od nas sooči s podobo, ki iz življenja odplakne vsako žalost – klovn. Klovn, ki je hkrati nekje pod nami, nekje nad nami in nekje med nami. Klovn, ki nam morda lahko življenje popestri s kakšnim trikom.

Mlada srbska dramatičarka Tijana Grumić, ki bo slovenskemu občinstvu predstavljena prvič, v svoji subtilnopoetični družinski drami prepleta tri pripovedi. Z izhodiščem v dokumentarnih materialih preko izbranih motivov secira vprašanje upanja v svetu, polnem samote. Njeni liki zaživijo v nezmožnosti pogovora, v mimobežnosti obstoja, ki se med seboj poveže v nadrealističnih naključjih usode. Popelje nas na potovanje po življenju neke družine, razpete med morjem in vesoljem, med najbolj osamljenega kita in takisto osamljenega astronavta, medtem ko se po Zemlji sprehaja Klovn v iskanju smisla, da si zopet nadane svoj rdeči nos.

Prvič z igralskim ansamblom SNG Nova Gorica ustvarja režiserka mlajše generacije Mojca Madon, ki je po šolanju na novogoriški dramsko-gledališki gimnaziji diplomirala iz režije na AGRFT v Ljubljani.

Zasedba

Prevajalka: Dijana Matković
Avtor priredbe in dramaturg: Jaka Smerkolj Simoneti
Lektorica: Anja Pišot
Scenografinja: Urša Vidic
Kostumograf: Andrej Vrhovnik
Oblikovalca klovnovskih prizorov: Ravil Sultanov, Natalia Sultanova
Avtor glasbe: Luka Ipavec
Oblikovalec svetlobe: Andrej Hajdinjak

Nastopajo:

Deklica – Ivana Percan Kodarin k. g.
Deček – Žiga Udir
Mama – Marjuta Slamič
Tata – Peter Harl
Klovn – Matija Rupel
52 hertzov – Ana Facchini

Prva slovenska uprizoritev


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/52-hertzov