Dolgo življenje

Produkcija: Plesni teater Ljubljana
Avtor: Editta Braun
Koreografija: Editta Braun, Myrto Dimitridaou, Cat Jimenez


Foto: Bettina Frenzel

Povprečen človek danes živi 72 let – to časovno obdobje vključuje številne stvari: odraščanje, sanje, ljubezen, trpljenje in staranje. Individualne biografije v kolektivni zgodovini, ji neizogibno vpliva na posamezna življenja.

Drevesa dosežejo višjo starost kot človek, tudi do več tisoč let. Njihovo življenje se nahaja v letnicah, ki jih je mogoče prešteti šele po njihovi smrti, za katero je pogosto odgovoren človek. Kje pa so naše letnice?

Predstava Dolgo življenje odraža trajanje, dogodke in sledi dolgega človeškega življenja z vsemi izkušnjami in zrelostjo, razočaranji in zagrenjenostjo, utrujenostjo in nežnostjo, pa tudi z vztrajnim hrepenenjem po boljšem svetu. V tem popotovanju po spominih nekega dolgega življenja še enkrat stopi na oder 74-letna igralka Myrtó Dimitriádou, plesalka in ustanoviteljica gledališča Toihaus v Salzburgu. Pridruži se ji Cat Jimenez kot brezskrbna mlada ženska, lačna življenja. S svojo močjo in eleganco predstavlja žarek upanja in iztegnjeno roko v prihodnost za življenje, ki se bliža svojemu koncu.

Projekt, ki je bil zasnovan dolgo pred izbruhom koronavirusa, jasno zaznamujejo razmere z zaprtjem javnega življenja, ki je presenetilo ekipo pred začetkom vaj. Še preden sta se obe protagonistki prvič srečali osebno, sta se spoznali na spletu in skupaj z režiserko Editto Braun vadili kar na daljavo, po Zoomu. Na estetiko in potek vaj je pomembno vplivala pandemija – kot omejitev, izziv in priložnost obenem.

Zasedba

Umetniško vodstvo, scenografija, vizualije: Editta Braun
Kompozicija, aranžmaji priredb: Thierry Zaboitzeff
Priredbi: Enjoy The Silence (Martin Gore/Depeche Mode) & Venus (Robbie Van Leeuwenv/Schoking Blue), vokal: Sandrine Rohrmoser
Oblikovanje svetlobe: Thomas Hinterberger
Dramaturgija: Gerda Poschmann-Reichenau
Besedila: e b c & Josef Wittmann
Tehnični asistent: Benedikt Gassner
Vodja: Antje Papke

Nastopata: Myrto Dimitridaou, Cat Jimenez

Po navdihu knjig SKRIVNO ŽIVLJENJE DREVES Petra Wohllebna (München, 2019) in THE OVERSTORY Richarda Powersa (New York, 2018)


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/dolgo-zivljenje