30 stavkov

Performativna instalacija.


Foto: Center kulture Španski borci

22. stavek “Mladi in lepi ljudje so naravne nesreče, a lepi in stari ljudje so umetniška dela.” Eleanor Roosevelt

V 30-ih stavkih vas Anita vabi, da se pridružite njeni rojstnodnevni predstavi, delu o enem od 8.000.000.000 ljudi na planetu. Njeno življenje, njene izkušnje, njena razmišljanja in sklepanja o realnosti bodo le delček dogodka, ki bo vseboval veliko sladkarij, daril in morje hvaležnosti. Nenavadno dejstvo praznovanja rojstnega dne je lahko dobra priložnost za razmislek o lepoti popolne nekoristnosti in nesmiselnosti lastnega življenja. Z ekonomskega vidika Anita nima prav nobenega smisla, edina večja stvar, ki jo lahko prispeva k potrošniškemu režimu, je slastna rojstnodnevna torta, žganje in peščica neprimernih daril.


V 30 stavkih Anita premika meje svoje domišljije, svoj um in telo umešča v dialog z realnostjo vsakdanjega življenja in aktualne politike. Nabor performativnih strategij je raznolik: od intimnih solo nastopov, do happeningov z več nastopajočimi, od popolnoma fizičnih dejanj do verbalnih monologov, od abstraktnih form do interaktivnih pobud.

Zbirka prebliskov, podob, impulzov in akcij je del ustvarjalne norosti, s katero Anita razvija svoje ideje tudi v Laboratoriju za uprizarjanje VN. Zaradi potrebe po demokratizaciji ustvarjalnega procesa, ki mu sledijo šibkost, obup, veselje in zmeda, se je Anita odločila, da s svojimi idejami vdre v javni prostor in se prepusti milosti in nemilosti občinstva.

30 stavkov je osnova za novo produkcijo za pomlad 2023.

Avtorica Stavkov in izvajalka: Anita Wach
Avtor koncepta in umetniško vodstvo: Bojan Jablanovec
Izvršna producentka in odnosi z javnostjo: Sara Horžen
Producentka: Špela Trošt
Produkcija: Via Negativa


Vir: http://veza.sigledal.org/dogodek/30-stavkov-e