[Springback Ringside] Idiot-Syncrasy

Produkcija: Aerowaves
Avtor: Igor Urzelai in Moreno Solinas

Plesna predstava na VR očalih in pogovor z ustvarjalci.


Foto: Arhiv Center kulture Španski borci

Odkrijte nov način doživljanja plesnih predstav, ki ga ponuja inovativen projekt Springback Ringside mednarodne mreže Aerowaves. Plesna predstava Idiot-Syncrasy posneta v VR tehnologiji vabi gledalce, da skupaj preko VR očal vstopijo v navidezno resničnost in kolektivno doživijo vznemirljiva plesna dela mladih evropskih ustvarjalcev. Gre za projekt, ki ne poskuša nadomestiti nastopa v živo, temveč se spogleduje s prihodnostjo, ob čemer ga vodi vprašanje: ali se lahko tudi v navidezni resničnosti vživimo v koreografijo? Projekt v svojem osrčju nosi idejo vse večjega in bolj poglobljenega povezovanja med umetniki in občinstvom s poudarkom na kolektivnem ritualu gledanja in doživljanja sodobnega plesa.

Projekt Springback Ringside je podprt in prepoznan tudi s strani evropske mreže projektov Perfom Europe in je k sodelovanju privabil producente iz cele Evrope – Zavod EN-KNAP in Center kulture Španski borci (Ljubljana, Slovenija), Igor & Moreno (Sardina, Italija), Hrvaški kulturni center (Rijeka, Hrvaška), Tanec Praha (Praga, Češka), SKCNS (Novi Sad, Srbija) in Workshop Fundation (Budimpešta, Madžarska).

Obenem intenzivna in sijajno zabavna performerja v predstavi Idiot-Syncrasy oživita tradicijo sardinijskih in baskijskih plesov, ter podata sodobni pogled na nekaj, kar je skupno vsem starodavnim in tradicionalnim plesom: poskakovanje, ki nas poživlja in osrečuje. Poskakujoči ples, ki vam pravi, da ne smete dovoliti, da bi vas življenje zamorilo.

"Začela sva z željo, da bi s predstavo spremenila svet. Počutila sva se kot bedaka. Nato sva veliko plesala in skakala. Opirala sva se na ljudsko tradicijo Sardinije in Báskije. Prepevala sva. In še malo poskakovala. Temu sva bila res predana. Zdaj obljubljava, da bova držala skupaj. Obljubljava, da bova vztrajala. Obljubljava, da se bova kar najbolj potrudila."
 - Igor & Moreno

Igor Urzelai in Moreno Solinas sta v Londonu živeča umetnika, ki od leta 2007 ustvarjata po vsej Evropi in po svetu. V svojih delih se ukvarjata z gibajočim se telesom ter neposrednostjo dejanj, ki nosijo pomen ter izražajo želje in misli. Igor in Moreno želita gledališču povrniti vlogo kraja srečevanj, obenem pa raziskujeta katarzične lastnosti žive predstave.

Igor in Moreno sta tudi ustanovna člana plesnega kolektiva BLOOM! (ki ste ga l. 2012 videli tudi v Španskih borcih) in Hiru Dance Org. Leta 2010 je predstava CITY (Mesto) kolektiva BLOOM! v Budimpešti prejela nagrado Rudolfa Labana ter umetniško Prix Jardin d’Europe (Bruselj / Istanbul). S kolektivom BLOOM! sta ustvarila tudi predstavi TAME GAME (2011) in The End Is Near (2012). Leta 2012 je predstavo Hiru za ’h.Club100’ nominirala revija Time Out London, ki je izbirala najbolj podjetne, vplivne in inovativne osebnosti kreativnih medijev v Angliji. Idiot-Syncrasy (2013) je njuno prvo koreografsko sodelovanje v duetu.

Zasedba

Ustvarjalca in izvajalca: Igor Urzelai in Moreno Solinas
Umetniški sodelavec: Simon Ellis
Vaditeljica petja in govora: Melanie Pappenheim
Oblikovalec svetlobe: Seth Rook Williams
Oblikovalec zvoka: Alberto Ruiz Soler
Kostumografija in scenografija: Kasper Hansen
Izvedba kostumov: Sophie Bellin Hansen
Delo Igorja in Morena so podprli: londonsko gledališče The Place, italijanski CSC-Bassano del Grappa, Cambridge Junction, Yorkshire Dance iz Leedsa, budimpeštanski Sin Cultural Centre, BAD Festival iz Bilbaa, Jardin d’Europa ter Angleški Svet za umetnost.

Springback Ringside
Kustos Springback Ringside: Enya Belak
Vodja fotografije za Springback Ringside: Igor Crnković (Pilot Media)


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/springback-ringside-idiot-syncrasy