Pripovedovalski festival

Ljubljana, 19. 03. 2022 - 25. 03. 2022

25. Pripovedovalski festival


V petindvajsetih letih je Pripovedovalski festival, od samega začetka trdno zasidran v dvorane Cankarjevega doma, prehodil dolgo pot. Ob ustanovitvi festivala se je pripovedovanje ljudskih zgodb za odraslo občinstvo zdelo ekscentrično dejanje ter ustanoviteljica in ena od začetnic profesionalnega pripovedovanja pri nas, Anja Štefan, je s sodelavkami počasi in vztrajno utirala pot ljudskim pravljicam v javno življenje in pripovedovanju v družbo drugih umetniških zvrsti. Danes veliko pripovedujemo z odrov in izza katedrov, zgodba pa je zasidrana v vse pore družbenega komuniciranja in manipuliranja. Ne zdi se več, da bi morali posebej promovirati ne zgodbo ne pripovedovanje. Nasprotno, zdi se, da bo morala biti vloga festivala vedno bolj tudi osvobajanje zgodbe od komodifikacije, instrumentalizacije in estetizacije, vlog, v katere zgodbo vpenja naš krasni kapitalistični svet. Da ne bomo pozabili: bistvo zgodbe je, da je kot oblika izrekanja demokratično na voljo vsem ljudem; da je ena bistvenih form, s katero upovedujemo svet, kot ga razumemo; da je instrument, s katerim lahko zavrnemo družbo, kadar se nam razkriva kot krivična, in hkrati inštrument, s katerim lahko pomagamo oblikovati boljšo.

Minilo je torej 25 festivalov ter 25 let srečevanja, sodelovanja in povezovanja. To ni malo! Tudi letos je pripravljen raznovrsten program in tudi letos ste vabljeni, drago občinstvo, da pridete na dogodke poslušat pripovedovalce in pripovedovalke ter njihove zgodbe. Da bi se srečali na odru in ob njem, si pri tem brez izmikanja gledali v oči in potem spet odšli vsak v svojo smer, vsaj malo tudi zaviti v lastne misli, če bo kakšna zgodba, kakšna misel, kakšno srečanje le zganilo zrak, se usedlo v nas tudi zato, da bi ostalo.

Bogastvo festivala so zgodbe in je tišina. Oboje je še posebej dragoceno zato, ker jih doživljamo v skupni množini. In to je veliko. 

- Špela Frlic, programska vodja festivala


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/pripovedovalski-festival-f-2