Moje bivše, moji bivši

Produkcija: Slovensko ljudsko gledališče Celje
Avtor: D. C. Jackson
Režija: Andrej Jus

Sodobna komedija o ljubezni, izgubi in odnosih pripoveduje zgodbo o mladih, ki so željni ljubezenske zveze, ko pa se vanjo zapletejo, si je nenadoma ne želijo več in ne vedo, kako naj se obnašajo in kaj naj počnejo s partnerjem.


Foto: Uroš Hočevar

D. C. Jackson je sodobni škotski dramatik. Njegova prva celovečerna drama The Wall je bila uprizorjena leta 2008 v Tron Theatru v Glasgowu v produkciji Borderline Theatre Company in bila nominirana za več nagrad, med drugim tudi za nagrado Critics' Awards for Theatre in Scotland za najboljšo novo igro. Nadaljevanje igre The Ducky je bilo prav tako uprizorjeno v produkciji Borderline Theatre Company in je leta 2009 gostovalo po različnih gledališčih. Leta 2010 je D. C. Jackson prejel nagrado Scottish Sun Scottish Variety Awards za najboljšega novega škotskega dramatika. Komedija Moje bivše, moji bivši je doživela svojo krstno uprizoritev leta 2010 na festivalu Edinburg Fringe Festival, kjer je prejela nagrado Scotman Fringe First Award.

»Kje lahko koga spoznaš? /…/ Kje se folk spoznava? Vam bom jaz povedal. Če ti do konca faksa ni ratalo koga spoznat, se boš poročil s kakšno kravo iz službe,« razmišlja Tom. Nova služba je stres, novi sodelavci so stres, povezovanje s sodelavci je stres. Ob koncu prvega tedna v novi službi gre Tom na pijačo z novimi sodelavci. Ena runda se raztegne na veliko rund, Tom pristane v postelji s sodelavko Amy. Avanture na delovnem mestu niso hec, so še bolj zapletene od ljubezenskih zvez z nesodelavci. Še preden se zavesta, se avantura za eno noč spremeni v odnos. Tom se kmalu počuti omejenega in utesnjenega, Amy pa tudi ni ravno noro navdušena nad Tomom. Tom je prepričan, da se bo njuno razmerje kmalu končalo, Amy pa v razmerju vztraja, da bi dokazala, da tudi ona lahko dobi moškega. V resnici ne eden ne drugi ni razčistil s svojimi mladostnimi ljubeznimi, jih dokončno prebolel, kar obema preprečuje, da bi stopila v zrelo in odgovorno partnersko razmerje. Dokler bivše in bivši niso stvar preteklosti, lahko usodno vplivajo na prihodnost.

Vsak igralec v komediji Moje bivše, moji bivši igra več vlog v sodobnem vrtiljaku komičnega, aktualnega in duhovitega teksta, primernega za širok krog občinstva. Komedija na izjemno duhovit način odpira problematiko odnosov v sodobnem svetu, pričakovanj partnerjev, vplivov okolice in soočenj s samim seboj.

Zasedba

Prevajalka Tina Mahkota
Dramaturginja Tatjana Doma
Scenografinja in kostumografinja Jasna Vastl
Glasbeni opremljevalec Gregor Stermecki
Svetovalka za jezik Alida Bevk

Nastopajo:
Tom - Andrej Murenc
Amy - Barbara Medvešček
Sasha - Manca Ogorevc
Alison, Lisa Boyle, Jenny Cooper, Laura Ferguson, Catrina Collins, Sestra v sprejemni - Tanja Potočnik
Calvin, Jessie, Cammy Bell, Manuel Pascali, Connor Sammon - Blaž Setnikar

Predpremiera: 6.10.2011

Predstava uvrščena v tekmovalni program Dnevov komedije 2012


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/moje-bivse-moji-bivsi