Skrivno društvo KRVZ

Produkcija: Lutkovno gledališče Ljubljana
Avtor: Simona Semenič
Režija: Mare Bulc
Koreografija: Sebastjan Starič


Foto: Jaka Varmuž

Pustolovska detektivka.

Nekega večera, ko se Črt odpravlja spat, zagleda skrivnostno senco, zdi se mu, da vidi zmaja. Ne moti se. Istega večera dvojčka Kaj in Iza najdeta skrivnostni zemljevid, ki ga pokažeta Vidu, Črtovemu najboljšemu prijatelju. In kot bi trenil se štirje enajstletniki znajdejo sredi napete pustolovščine.

Detektivsko odkrivanje skrivnosti zemljevida glavne junake popelje v svet zmajev in skrivnostne rastline, ki zmajem omogoča dolgotrajno življenje. Spopasti se morajo z zapletenimi ugankami in različnimi nepridipravi, ki klopčič zgodbe še bolj zapletajo.

Uprizoritev Skrivno društvo KRVZ je nastala po istoimenskem mladinskem romanu Simone Semenič, za katerega je prejela prestižni nagradi modra ptica 2020 in Zlata hruška 2021 in še nominacijo za Levstikovo nagrado 2021 za izvirno leposlovje za otroke in mladino. Roman je dramatizirala avtorica sama, uprizoritev pa je režiral Mare Bulc.

Predstava Skrivno društvo KRVZ duhovito in večplastno prepleta domišljijsko in realno, meša raznovrstne jezikovne nivoje (za lekturo je poskrbela Irena Androjna Mencinger) in dogajalne svetove. Igriva režija s koreografskimi domislicami koreografa Sebastjana Stariča na široko odpira prostore neskončni gledalčevi domišljiji, ki s pomočjo iskrive pripovedovalke (igra jo Ajda Toman) in raznovrstno igralsko zasedbo, napeto večplastno dogajanje povezuje v filmsko kadrirano pripoved, polno ustvarjalnih domislic, ki se lahko zgodijo le na gledališkem odru. Vizualno atmosfero pustolovske detektivke soustvarjajo razgibana scenografija Damirja Leventića, pravljični kostumi Sanje Grcić in svetlobna čarobnost Andreja Hajdinjaka. Skozi napeto zgodbo sočutja, prijateljstva, iskrenosti, poguma, medgeneracijskega sodelovanja nas spremlja glasba Polone Janežič, ki jo v živo dopolnjuje tudi violinska spremljava Jelene Ždrale.

Zasedba

Avtorica glasbe: Polona Janežič
Kostumografka: Sanja Grčić
Scenograf: Damir Leventić
Oblikovalec svetlobe: Andrej Hajdinjak
Lektorica: Irena Androjna Mencinger
Asistentka kostumografke: Monika Colja
Oblikovalec zvoka: Emil Koprivc

Nastopajo: 

Matej Zemljič k. g.  Črt
Filip Mramor k. g. / Klemen Kovačič k. g. – Vid
Gaja Filač k. g. – Iza 
Martin Mlakar k. g. – Kaj
Ajda Toman  Pripovedovalka
Primož Ekart k. g. / Tines Špik k. g. – dedi Konstantin
Alenka Tetičkovič – gospodična Julija
Jernej Kuntner – Erasmus
Nina Ivanič / Ana Hribar – Tomasina Lisica
Jure Lajovic – Viljem
Lovro Finžgar – Ivan Jež
Jan Bučar  Klemen, Policaj 2
Rok Kunaver – Tine, Policaj 1
Jelena Ždrale k. g. – violinistka

Priporočena starost: 6+


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/skrivno-drustvo-krvz