Madhyamavyāyoga – Igra o srednjem sinu

Produkcija: Filozofska fakulteta Ljubljana, Veleposlaništvo Indije


Foto: Arhiv Center kulture Španski borci

Uprizoritev Bhásove slavne enodejanke Madhyamavyāyoga v izvirnem sanskrtu in po načelih staroindijskega gledališča v izvedbi Sanskrtskega gledališča, ki deluje na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Igra o srednjem sinu (Madhyamavyāyoga) je ena izmed zgodnjeklasičnih sanskrtskih dram (3. st. n. št.) vélikega sanskrtskega pesnika in dramatika Bháse. Snov sicer črpa iz staroindijskega epa Máhabhárata, kot velja za veliko število klasičnosanskrtskih dram, vendar hkrati uprizarja moment, ki v sami Máhabhárati pravzaprav umanjka, namreč prvo srečanje slavnega pándujskega bojevnika Bhímaséne s poldemonom Ghatótkačo, ki bo kasneje odigral eno izmed ključnih vlog v véliki bitki Pándujcev s Kúrujci. Prežeta je z dramatičnimi zapleti, humornimi razpleti in je pravi vzor dobro napisane enodejanke. Predstava bo izvedena po načelih staroindijskega gledališča in v izvirnem sanskrtu s sprotnimi nadnapisi za gledalce in je s tem edinstvena priložnost za doživetje presunljivega sveta staroindijske dramatike tudi na slovenskem odru.

Zasedba

Avtorji in nastopajoči: Sanskrtsko gledališče (Katedra za indoevropsko primerjalno jezikoslovje, indoiranistiko in anatolistiko Oddelka za primerjalno in splošno jezikoslovje Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani) – Luka Repanšek, Nina Petek, Jon Petek, Domen Berlak, Luka Brenko, Aljaž Korbar, Luka Markošek, Jošt Martinčič, Lara Potočnik, Maja Rotter, Miha Sušnik, Matic Velikonja


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/madhyamavyayoga-igra-o-srednjem-sinu