Iz trebuha anakonde

Produkcija: Cankarjev dom, Glasbena matica Ljubljana, Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana
Avtor: Tomaž Vrabič
Režija: Eva Hribernik
Koreografija: Jana Kovač Valdes in plesalke


Foto: Janez Kotar

Iz trebuha anakonde je prva uprizoritev novega, izvirnega slovenskega glasbenega dela za otroke. Igra je napisana za otroški pevski zbor, mlade igralce, plesalce in klavir.

Spremljali bomo razburljivo potovanje Tinke Tonke od tropskega pragozda, argentinske pampe prek visokih Andov vse do južnega rta ameriške celine. Tako je, mlada raziskovalka, ki smo jo prvič srečali v objemu afriškega sonca, se tokrat poda na novo pustolovščino. V svojem junaškem potopisu naglo popisuje nepozabna srečanja z medvedom očalarjem, piranhami, aro, anakondo, tukani, viskačo, lamo, kondorjem, žabo podrevnico in sinjim kitom. Nekatere od teh živali sreča samo tu, v Južni Ameriki, zato ji srce divje razbija od navdušena nad novimi znanstvi. Preseneti jo le sopara pragozda in redek gorski zrak Andov, a v pisanem živalskem svetu ji za te drobne nevšečnosti ni dosti mar. Kako le, ko pa je toliko nepredvidljivih zapletov, prigod in nezgod, iz katerih je potrebno rešiti celo kožo in pri tem še komu priskočiti na pomoč.

Skladatelj, pianist in organist Bojan Glavina se v slovenskem in mednarodnem prostoru uveljavlja kot skladatelj in polnokrvni glasbenik, posebno pozornost pa vzbujajo njegove skladbe za otroke in mladine. Diplomiral je na Akademiji za glasbo v Ljubljani iz orgel pri prof. Hubertu Bergantu in kompozicije pri prof. Marku Mihevcu, pedagoško znanje pa nadgradil v šoli za klavirske pedagoge v italijanski Gorici pri prof. Sijavušu Gadžijevu.

Njegov skladateljski opus obsega okrog 350 raznovrstnih orkestrskih, komornih in zborovskih del. Veliko jih je bilo nagrajenih na natečajih za kompozicijo v Sloveniji, Bolgariji, na Hrvaškem, v Srbiji, Italiji in ZDA. Med številnimi priznanji izstopajo nagrada Zveze primorskih glasbenih šol za skladbi Drobtinice in Gozdne ptice, prva nagrada za skladbo Drobtine zvezd na legendarnem tekmovanju Zagorje ob Savi, 1997, nagrada na 4. natečaju Ignacij Ota za skladbo Tri drobtinice za otroški zbor in klavir (Trst – Gorica, 2011) ter posebno priznanje za noviteto "Ptice" (Tone Pavček) za otroški zbor s klavirjem JSKD Republike Slovenije. Bojan Glavina je tudi dobitnik številnih mednarodnih priznanj, med njimi prve in druge nagrade na tekmovanju Primo concorso di Composizione per Strumento Solista, con o senza accompagnamento del pianoforte za skladbo Quattro piccoli pezzi za klavir v italijanskem Povolettu leta 2009 in 2010, njegova skladba Tri drobtinice (Three crumbs) za otroški zbor in klavir pa je bila na tretjem mednarodnem natečaju skladb za otroške in mladinske zbore v sklopu festivala otroške ustvarjalnosti »Friends of Bulgaria« leta 2002 uvrščena v notno zbirko šestih izbranih skladb 27-tih skladateljev iz 10.tih držav.

Zasedba

Avtor glasbe: Bojan Glavina
Avtor libreta: Tomaž Vrabič
Zborovodkinja: Tadeja Kreča
Pianistka: Metoda Kink
Pevska pedagoginja: Tanja Rupnik
Profesorica plesa: Jana Kovač Valdes
Kostumografija: Anjana Pavlič
Scenografija: Jaro Ješe

Nastopajo:

Otroški pevski zbor Glasbene matice Ljubljana
Mladinska igralska skupina Glasbene matice Ljubljana
Učenci sodobnega plesa Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana
Dramska igralka Klara Kastelec

Priporočena starost: 5+


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/iz-trebuha-anakonde