Car živali

Produkcija: Gledališče Malih Velikih
Avtor: Joseph Nzobandora – Jose
Režija: Joseph Nzobandora – Jose
Koreografija: Tjaša Jerak


Foto: Arhiv SNG NG

Car živali je interaktivni igrano-lutkovni muzikal, ki predstavlja zabavno in poučno zgodbo o levu, ki si želi biti car.

Beseda car v slengu pomeni nekoga, ki nekaj obvlada, nekaj res dobro zna. Zgodba otrokom razkrije, da kralj živali ni nujno tudi car živali, saj vladanja svojim podanikom ne obvlada. Levov pogled na vladanje še poudarja njegova pesem, ki jo ves čas vadi, saj jo želi zapeti na Izboru za carja živali. V pesmi razkrije, katere lastnosti se mu zdijo najpomembnejše za carja. Med njimi so ta, da dobro izgleda, da ima urejeno pričesko in da sledi modnim trendom. To so žal tudi vrednote, ki so otrokom (in seveda tudi odraslim) posredovane preko različnih kanalov: oglasnih sporočil, televizijskih serij, filmov in celo nekaterih risank. Vendar v predstavi otrok ne poučujemo o tem, kaj je prav in kaj narobe, pač pa jim preko odnosov, ki jih v zgodbi med sabo spletajo nastopajoči liki, damo možnost, da se do njih sami čustveno opredelijo. Tako lahko spoznajo, kakšnemu principu vzpostavljanja odnosov želijo slediti.

Predstava govori o prijateljstvu, o odpuščanju in o pomoči drugemu, ki je v stiski. Govori o tem, da lahko delamo dobro, čeprav vidimo, da vsi ne delajo tako. S tem ko pomagamo tistemu, ki se do nas ni obnašal lepo, mu damo najboljši zgled. V tem oziru je predstava družbeno angažirana, saj stremi k temu, da bi otroci začutili, da smo vsi del skupnosti, ki je utemeljena v solidarnosti. Če solidarnosti ni, tudi skupnost razpade.

Zasedba

Oblikovanje lutk in likovna zasnova: Mateja Šušteršič
Scenografija: Mateja Šušteršič
Glasba in songi: Jose

Nastopata: Ana Ruter in Jose

 

Priporočena starost: 3+


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/car-zivali