Triplet (Odvečni)

Produkcija: EN-KNAP
Avtor: EN-KNAP Group

Družabni odrski dogodek.


Foto: Andrej Lamut

Dogodek je preplet predstave v živo, moderiranega pogovora in druženja občinstva z ustvarjalci ter izkušnje ogleda delov predstave na VR očalih, posnete iz središča odra. Vabljeni, da si ogledate plesno predstavo v živo, se zbližate z ustvarjalci predstave, sodelujete v pogovoru, uživate v privilegiranem pogledu in postanete sami svoj režiser v 360° okolju ter si ustvarite lastno dolžino večera.

Tokratni TRIPLET se predstavlja s plesno produkcijo skupine EN-KNAP Group, ODVEČNI, ki je bila ustvarjena v času zaprtja gledališč in sloni na eseju Odvečni človek Ilije Trojanowa. Uprizoritev z avtorsko glasbo v živo dopolnjuje in usmerja gostujoči glasbenik Tomaž Grom. Tema predstave ponuja odličen vpogled v umetniško ustvarjanje na področju uprizoritvenih umetnosti ter hkrati predstavlja idealno izhodišče za nadaljnjo razpravo o času, v katerem živimo in nepredvidenih situacijah, v katerih smo se znašli. 

O predstavi:

Marec 2020.
Kulturne institucije in gledališča po vsem svetu zapirajo vrata. Kaj zdaj?
Plesalci skupine EN-KNAP Group kljub omejitvam izolacije nadaljujejo s svojim ustvarjalnim delom - ne kot skupina v studiu, ampak skupinsko, vsak zase od doma. Odkrivajo nove načine za nadaljnje ustvarjanje, ohranjanje kondicije in iščejo nove oblike komunikacije ter načine kako ustvariti predstavo, ne da bi delali skupaj v istem prostoru.

Oktober 2020.
V predvidevanju razglasitve drugega vala epidemije in ponovnega zaprtja gledališč, se ustvarjalci odločijo izvesti premiero pet tednov pred načrtovanim datumom.

Izhodišče za nastanek predstave predstavlja esej Odvečni človek, razmislek pisatelja IlijeTrojanowa o uničujoči, rušilni sili kapitalizma, ki se v imenu dobička sistematizirano odreka tako človeku, kot človeštvu.

Svoje raziskave, ideje in izzive drug drugemu so plesalci skupine EN-KNAP Group spomladi 2020 posneli v izolaciji kot serijo video posnetkov, ki so si jih dnevno izmenjevali ter redno objavljali na spletu. Po dveh mesecih izolacije so junija 2020 specifike individualnih materialov preselili nazaj v studio in jih kolektivno razvili v posamezne sekvence predstave Odvečni.

Elementi predstave zajemajo tako serijo vnaprej pripravljenih, kot tudi nepredvidljivih sekvenc, katerih unikatno strukturo izvajalci vedno znova določajo pri vsaki izvedbi sproti. Uprizoritev vsakokrat z avtorsko glasbo v živo dopolnjujeta in usmerjata še gostujoči glasbenik (Tomaž Grom) in lučni oblikovalec (Jaka Šimenc), ki predstavljata dodatno dramaturško linijo, nepredvidljiv izziv in vzpodbudo za plesalce skupine EN-KNAP Group.

Kot uvod vabljeni, da si na povezavi ogledate tudi youtube serijo Odvečni, ki so jo plesalci ustvarjali v času karantene.

Zasedba

Živa glasba: Damir Avdić, Tomaž Grom, Samo Kutin (izmenično)
Oblikovanje svetlobe: Jaka Šimenc, Leon Curk (izmenično)
Oblikovanje prostora: Iztok Kovač, Jaka Šimenc
Rekviziti: EN-KNAP Group
Prvotna zasedba: Giorgia Belotti, Luke Thomas Dunne, Katja Kolarič, Rada Kovačević, Radoslav Piovarči, Tamás Tuza
Koncept: Iztok Kovač
Po knjigi: Ilija Trojanow, Odvečni človek
Fotografija in video: Andrej Lamut
Vodje vaj EN-KNAP Group: Ana Štefanec Knez, Luke Thomas Dunne

Uporabljena glasba v video napovedniku (teaser) je iz serije video projekta z naslovom Osamitev / Zaklep 03, avtorja Tomaža Groma

Nastopajo: Mattia Cason, Luke Thomas Dunne, Katja Kolarič, Rada Kovačević, Tamás Tuza, Carolina Alessandra Valentini


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/triplet-odvecni