Privid trenutka

Produkcija: Fabien Prioville Dance Company, Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, Under Construction
Avtor: Fabien Prioville
Režija: Fabien Prioville


Foto: Bastian Hessler

Privid trenutka je povabilo na virtualni sprehod po plesnih delih avtorja Fabiena Priovillea v obliki instalacije, ki predstavlja novo obliko srečanja ter hkrati spreminja resničnost v serijo kratkih, fiktivnih zgodb.

Projekt, ki ga je Prioville razvil skupaj s plesalci za festival ʺunder construction underdogs and role modelsʺ, gledalcu sodobni ples ponuja ne v fizičnem, temveč v virtualnem svetu. Bližina plesalčevega telesa postane otipljiva v novi, navidezni resničnosti, ki deluje kot vmesnik oziroma meja med gledališčem, plesom, prostorom in občinstvom.

V procesu ustvarjanja predstav, ki jih bo mogoče med instalacijo videti na VR očalih, so plesalci ansambla Tanztheater Wuppertal Pina Bausch v sodelovanju s člani fabien prioville dance company posebno pozornost posvetili samemu prostoru, ga uporabili za podkrepitev pripovedi in tako v Pina Bausch Centru ustvarili igrišče za ustvarjanje. Prostor je tako postal središče kratkih plesnih zgodb in se hkrati vzpostavil kot abstrakten koncept naše družbe.

Instalacijo Fabiena Priovillea gledalec doživlja individualno, ko na vsaki VR postaji odkriva posamične dele predstave posnete v VR tehnologiji. Gledališče postane prostor doživljanja vzporednih svetov – potop, v katerem se glava in telo ločita ter se znajdeta v dveh svetovih hkrati.

Fabien Prioville je diplomiral na Centre National de Danse Contemporaine (CNDC) v Angersu. Kasneje je v Kanadi delal z Édouardom Lockom in njegovo plesno skupino ’La La La Human Steps’ ter se nato pridružil Philippu Blanchardu v Stockholmu. Leta 1999 je postal član Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, kjer je sodeloval pri repertoarnih predstavah kot je Cafe Müller. Nastopil je tudi v filmih Pedra Almodovarja Talk to Her (2002) in Wender’s Pina (2011).

Od leta 2006 deluje kot samostojni plesalec in koreograf ter sodeluje med drugim z imeni kot je Josef Nadj in Davis Freeman, Louise Lecavalier, Shutaro Oku, Hauschka, Tetro +A, Chris Cutler in Michiel van Erp. Njegova dela so bila prikazana na vseh večjih plesnih odrih in festivalih po vsem svetu. Leta 2010 je ustanovil svojo plesno skupino in postal član plesne mreže iDAS.

Zasedba

Fotografija: Bastian Hessler

Nastopajo: Tanztheater Wuppertal Pina Bausch (Daphnis Kokkinos, Reginald Lefebvre, Nicholas Losade, ChristopherTandy, Tsai-Wei Tien, Julie Shanahan) in plesalci skupine fabienprioville (Francesca Ciaffoni, Tijana Prendovic)


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/privid-trenutka