Življenje je sen

Produkcija: Drama SNG Maribor
Avtor: Pedro Calderón de la Barca
Režija: Dragan Živadinov
Koreografija: Dragan Živadinov, Sergio Moga


Foto: Peter Giodani

Španski dramatik Pedro Calderon de la Barca (1600–1681) velja za enega največjih evropskih gledaliških klasikov in zadnjega med velikimi pisci španskega zlatega veka. Življenje in sen je njegovo najbolj znano in priljubljeno dramsko besedilo, ki ga evropska gledališča pogosto uprizarjajo, saj predstavlja sestavni del hrbtenice klasičnega repertoarja. Kot filozofsko-pesniško delo (kjer izpostavlja protislovja notranje in zunanje razklanosti, nepomirljive dvojnosti življenja in smrti, resničnosti in sanj, čutnosti in razuma) je zanimivo tudi danes, saj izraža univerzalna, večno živa vprašanja: kaj je resnica, kaj je sen, kaj je življenje?

Zgradba drame Življenje je sen je komplicirana (kot je to pri baročni dramatiki običajno), čeprav je hkrati osredotočena na bistvene točke dramskega zapleta in razpleta. Zgodba se dogaja na Poljskem v pravljično-fevdalnem okolju. Kralju Baziliju so prerokovali, da bo njegov sin Sigismund slab in krut vladar. Zato so ga že kot otroka zaprli v ječo, dali pa so mu vzgojitelja. Baziljev prestol naj bi zasedla njegova nečakinja Estrella in njen prihodnji mož naj bi bil knez Astolfo. Preden se kralj za to odloči, hoče sina vseeno preizkusiti. Mladeniča uspavajo in prepeljejo v kraljevo palačo. Ko se prebudi, mu povedo, da je kralj, on pa kmalu postane tako surov, da so ga prisiljeni znova vrniti v ječo. Po sklepnih bojih med Sigismundovimi privrženci, ki so spoznali pravega prestolonaslednika, in kraljevo vojsko, se Sigismund po notranjem spoznanju ("življenje je sen"), čeprav je očeta-kralja premagal, prostovoljno odpove prestolu.

To je prva Živadinova režija v SNG Maribor po štirih desetletjih njegove "avantgardistične" umetniške kariere. Dejstvo, da se je eden najbolj inovativnih in radikalnih slovenskih režiserjev Dragan Živadinov odločil, da režira klasično dramsko delo, je obet prvovrstnega gledališkega presenečenja. 

Zasedba

Priredba besedila: Katja Markič
Scenografinja in kostumografinja: Dunja Zupančič
Prevajalec: Igor Lampret
Dramaturginja in lektorica: Katja Markič
Avtorja glasbe: Aldo Ivančić, Dario Seraval (Borghesie)
Digitalne konstrukcije, oblikovalec luči: Tomaž Bezjak, Gregor Mesec
Lektor (mentor): Jože Faganel
Pevsko vodenje: Dada Kladenik
Asistentka režije in scenografije: Katarina Majcen
Asistent scenografije: Matic Gselman

Nastopajo:

Bazilij – Vlado Novak
Sigismund – Žan Koprivnik, Blaž Dolenc
Rosaura – Minca Lorenci, Julija Klavžar
Estrella – Eva Kraš
Astolf – Matevž Biber
Klotald – Viktor Hrvatin Meglič
Klarin – Gregor Prah
Mati – Irena Varga
Črna žival :: Canis lupus familiaris – Matija Stipanič


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/zivljenje-je-sen