Festival Borštnikovo srečanje

Maribor, 14. 10. 2011 - 23. 10. 2011

Program 46. Festivala Borštnikovo srečanje ostaja v okvirih, ki so jih postavili ob lanskoletni temeljiti prenovi


Letošnja novost festivala pa je programski sklop Fokus, ki se posveča slovaškemu gledališču in dramatiki. - Selektor Gregor Butala letos zaključuje svoj dvoletni mandat, novi selektor pa bo dramaturg in gledališki kritik Primož Jesenko. - Posamezne programske sklope bo spremljala tudi okrogla miza o prevajanju za gledališče, mednarodni simpozij o razmerah na evropskem političnem parketu in njihovih posledicah na gledališkem področju ter mednarodno delavnico o odnosu med umetniškimi festivali in stalno delujočimi kulturnimi institucijami v nekem mestu.

Tekmovalni program:

Selektor Gregor Butala: "V tekmovalni program sem – tako kot lani – uvrstil največje možno število predstav, torej dvanajst. Do neke mere zaradi obsežnosti produkcije kot take, predvsem pa zato, ker menim, da prav vsaka od njih v slovenski gledališki prostor prinaša neko povsem lastno in posebno potezo ali kvaliteto; podobno kot pri lanskem izboru sem dajal prednost tistim uprizoritvam, ki jih določa izstopajoča izvedbena kakovost ali/in dejavno razmerje do svoje vsebine, medija, postopkov oziroma okolja, v katerem so nastale."  

 


* Predstava odpovedana

Spremljevalni program:

Da bi podčrtal enega izmed opaznejših tematskih poudarkov obravnavane sezone, je selektor Gregor Butala v spremljevalni program uvrstil še tri produkcije (nekaj se jih je znašlo tudi v glavnem programu), ki se vsaka skozi drugačno optiko in na svoj način ukvarjajo z vprašanjem umetnosti in umetniškega ustvarjanja. 

 

Show case:

Izbor slovenskih predstav umetniške direktorice Alje Predan je namenjen mednarodni strokovni javnosti: "Izbor se tematsko in vsebinsko osredotoča na aktualen trenutek. Večina predstav na izviren, provokativen in gledališko drzen način reflektira turbulentnost današnjega časa in opozarja na nevarne klice nestrpnosti, ksenofobije, sovraštva in kar je še teh neljubih človeških lastnosti, ki vse bolj pronicajo v naša življenja. Inventivnost, mobilnost, aktualnost, izvirnost in dostopnost, preizpraševanje recepcije in odnosa med odrom in publiko so kazalci, po katerih se odlikuje in izstopa letošnji slovenski showcase.

 

Generacije:

Mostovi:

Slovaški fokus

Fokus, v okviru katerega se podrobno predstavlja sodobno slovaško gledališče, obsega prevode treh sodobnih slovaških dram z bralnimi uprizoritvami v izvedbi študentov AGRFT pod mentorstvom režiserke Yulie Roschina:

Slovaška teatrologinja Elena Knopová bo predavala o sodobnem slovaškem gledališču in dramatiki, direktorica Gledališkega inštituta v Bratislavi (Dvadelní ústav), mag. Vladislava Fekete, pa bo predstavila delovanje te ugledne, dolgoletne institucije. 

V okviru mednarodnega programskega sklopa Mostovi gostuje slovaška predstava M.H.L. gledališča P.A.T. in Studia 12 v zasnovi in režiji Sláve Daubnerove.


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/festival-borstnikovo-srecanje