MarlenEdith

Produkcija: Slovensko stalno gledališče Trst
Avtor: Stefania Seculin, Graziana Borciani

Avtorski projekt.


Foto: Luca Quaia

Glasbeno-gledališka predstava o dveh znamenitih ženskah in umetnicah, o njunih življenjih, prepojenih z intenzivnimi emocijami: Marlene Dietrich in Edith Piaf.

Zgodbe žensk, ki so se zapisale v zgodovino, v realnosti tako kot v fikciji, so pogosto vir navdiha za Slovensko stalno gledališče. Po uprizoritvi dogodivščin pogumnih žensk in umetnic kot sta bili Artemisia Gentileschi in Coco Chanel, že klasičnih in novih junakinj gledališke literature kot Mirandolina in bizarna Vita, ki se zoperstavlja sodobni mantri uspeha po vsaki ceni, se je sezona 2021/2022 začela v znamenju ženskega zavezništva.

MarlenEdith je predstava, s katero sta pevki Graziana Borciani in Stefania Seculin prepletali življenji in pesmi Marlene Dietrich in Edith Piaf. Vsaka od teh zgodb bi bila vredna monografske gledališke obravnave, dramaturška nit Graziane Borciani pa išče v eni sami pripovedi skupne točke, ki povezujeta legendarni umetnici v znamenju iskrenega prijateljstva.

"V njiju je vse. Katerikoli odtenek, ki pripada katerikoli ženski: strast, strah, samota, vdanost, pogum, čutnost, zagrizenost, frustracije ." - sta napisali protagonistki in avtorici predstave o likih, ki v tej uprizoritvi zaživijo z glasovi pevk, ki imata za seboj dolgoletno izkušnjo na koncertnem in glasbeno-gledališkem področju. Stefania Seculin izhaja iz mednarodnih izkušenj na področju muzikala, je vokalistka in je diplomirala na priznani šoli za glasbeno gledališče Bernstein School of Musical Theater. Graziana Borciani je članica uveljavljene glasbeno-gledališke skupine Oblivion, poučuje petje in je velikokrat sodelovala v kabarejskih in televizijskih produkcijah.

V predstavi vsaka pevka oblikuje na intenziven in oseben način homaž eni od dveh znamenitih umetnic prejšnjega stoletja, z glasbeno-gledališko pripovedjo o zelo različnih zgodbah in značajih. Edith Piaf je na prvi pogled bolj “berljiv” lik kot ženska, ki je celo življenje iskala ljubezen in našla razočaranja in tragedije, kar se izrazito zrcali v njenih doživetih, iskrenih interpretacijah. Marlene Dietrich pa je bolj enigmatična, na prvi pogled “železna”, samosvoja, angažirana ženska, ki pa skriva nerazrešen odnos do lastnih korenin, saj je zapustila Nemčijo v znamenju nasprotovanja nacističnemu režimu in ideologiji.

O teh dveh likih pripovedujejo tudi črnobele tipke jazzovskega pianista, aranžerja in skladatelja Lamberta Lipparinija. Projekt zaživi v prilagojeni, slovenski različici (z italijanskimi nadnapisi) z lučnim dizajnom Luce Quaie in s sodelovanjem igralca Danijela Malalana v vlogi povezovalca. Znane zimzelene pesmi kot Hymne a l’amour, La vie en rose, Lili Marleen, Just a gigolo, so izvajane v izvirnih jezikih.

Zasedba

Oblikovalec svetlobe: Luca Quaia

Nastopajo:

Petje – Stefania Seculin, Graziana Borciani
Klavir – Lamberto Lipparini
Vezni tekst – Danijel Malalan


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/marlenedith