Premik– skladba za glas, violino in telo

Produkcija: Društvo Kreativni regenerator, Plesna izba Maribor, Vetrinjski dvor (Narodni dom), Moment
Avtor: Špela Huzjak

Delo v nastajanju.


Foto: Arhiv GT22

V zvočem potovanju išče protagonistka različne načine za premik/odmik od svojih ustaljenih vzorcev. Skozi zvok in gib raziskuje svoje nove zmožnosti in poti ter podaja enako idejo gledalcu. Stereotipe naše družbe nagovarja k spremembi in premiku.

 

Špela Huzjak je akademska glasbenica. Študij violine je zaključila na Akademiji za glasbo v Ljubljani, se izpopolnjevala v Lahtiju na Finskem, opravila specializacijo na Univerzi v Gradcu ter obiskovala študij jazz-violine v Celovcu. Poleg instrumentalne glasbe jo zanima relacija instrument-glas-telo; udeležuje se izobraževanj pri različnih mentorjih Roy Hart Centra v Franciji, Italiji in Nemčiji, obiskuje različne laboratorije na področju raziskovanja in ozaveščanja telesa (Alexander tehnika, Body Mind Centering) ter delavnic s področja sodobnega plesa in gledališča.

Preko violine, gibanja in glasu išče čista čustva in golo sporočilnost brez tehničnih omejitev in nadzora razuma.
S klasičnim in jazz predznanjem trenutno sodeluje v dveh projektih: etno zasedbi Angata Fo in indie – rokerski zasedbi Madame Brumowski (prvenec “Čas”). Sodeluje pri delavnicah, predstavah in performansih kot glasbenica, avtorica glasbe, gibalka in pedagoginja (Plesna izba Maribor, Nagib, Atelier Performative Künste – Düsseldorf, UGM, JSKD, Zavod Mars, …), nastopila je v žanrsko različnih zasedbah (Tadej Vesenjak, Samo Šalamon – Brest, Helika, Wilbert de Joode, Petra Kolmančič, Djembabe, Sašo Vollmaier, …) ter solistično na tematskih dogodkih (literarni dogodki Drau-KlangMobil, MKC Maribor, DokuDoc, Narodni dom, Nagib).

Zasedba

Avtorica koncepta, glasbe, giba, teksta: Špela Huzjak
Oblikovalka svetlobe in tehničarka: Manca Vukelič
Svetovalec pri vizualni podobi, fotograf: Saša Huzjak / SHtudio.eu
Pomoč pri konceptu: Jasmina Križaj
Tehnična podpora: Andrej Firm, Manca Vukelič


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/premik-skladba-za-glas-violino-in-telo