Drugajanje

Maribor, 22. 11. 2021 - 25. 11. 2021

20. festival sodobne uprizoritvene umetnosti v organizaciji Zavoda Bunker v sodelovanju z ll. gimnazijo Maribor


Drugajanje sledi festivalu, ki je bil izveden v izrednih razmerah. Tudi sedanje razmere ne dopuščajo besed »normalno«, »običajno« ali »ustaljeno«. Ampak umetnost vztraja, in mladi – upamo – z njo!

Pred dvema desetletjema je Drugajanje vzniknilo iz želje, da mariborskim dijakom prinese sodobne, mednarodne predstave, žanrsko umeščene na obronke, a kakovostne in sveže!

Že dve desetletji  Drugajanje ohranja to poslanstvo in prinaša štiri predstave, ki na izjemno različne načine ugriznejo v žanrske in vse druge omejitve. Lea Kukovičič je, recimo, ustanovila dražbeno hišo uprizoritvenih umetnosti in bo v predavanju-predstavi predstavila prvo prodajo dražbene hiše, Viktor Černický meša cirkus, ples in gledališče predmetov ter nastopa z 22 stoli, Iden je predstava, ki so jo mlade kuratorke izbrale prav za svojo generacijo in v kateri doživimo sodobno opero o Kuronski sipini. Počemučka pa je mlad kolektiv, skoraj že doštudiranih ali pravkar doštudiranih gledaliških ustvarjalcev, ki so ustvarili predstavo o imaginarnem mestu. A kaj je bolj resnično prav od izmišljenega, od domišljije? Prihodnost je prav v tem, da si jo zamislimo, si jo izmislimo!

- Alma R. Selimović, producentka festivala Drugajanje

Drugajanje je festival sodobne umetnosti, ki na II. gimnazijo Maribor in v širši mariborski prostor vnaša preplet plesa, gledališča in glasbe. Letošnje spet ponuja drugačne predstave, ki nam bodo po letu in pol nehvaležnih razmer za kulturo in življenje na svež ter kakovosten način znova omogočile stik z gledališčem. Kdo bo letos pretresel ali zatresel ali polepšal naš svet?
Je Drugajanje že doseglo svojo zrelost? Bodo letošnje predstave dodale festivalu dokončno odliko?

- Nataša Preglau Borko, koordinatorica festivala Drugajanje, II. gimnazija Maribor


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/drugajanje-f-5