Padalo


Čudovito je opazovati vrhunskega mojstra improvizacije med prostim padom ali bolje, med prostim tokom. Za začetek svoje improvizacije in zgodb, ki se cedijo iz nje, Jacob prebere naključno geslo na Wikipediji. S tem skoči v enega izmed kotičkov našega sveta, v zgodbo, ki se napleta okrog domnevnega jedra resnice. Ko pa se v dogajanje vtakne še eno naključno wikipedijsko geslo, se situacija zaplete. Bo novo geslo pomagalo razložiti dogajanje v zgodbi ali bo morebiti osvetlilo obskurnost našega razumevanja sveta? Kakorkoli že, Jacob se pri improviziranju predaja načelu Najprej skočim, nato izdelam padalo!

Jacob Banigan je kanadski improvizator in igralec, ki živi v avstrijskem Gradcu. Loteva se najrazličnejših oblik improvizacije, kratkih in dolgih formatov, maratonskih predstav velikih zasedb in solo nastopanja. Veliko potuje po Evropi in Severni Ameriki, kjer nastopa in poučuje. Ustvarjanje likov, gradnja domišljijskih svetov in raziskovanje zgradbe zgodb ga neskončno navdihujejo. Leta 1990 se je pridružil gledališču Rapid Fire Theatre v Edmontonu, med letoma 1995 in 2004 je tam deloval kot umetniški vodja. Je član zasedb gledališča Theater im Bahnhof v Gradcu, English Lovers na Dunaju in Rocket Sugar Factory kjerkoli na svetu že pač.

Goran Završnik se po treh letih osnovne glasbene šole nikoli ni vrnil nazaj. Nato je odkril sintetizator z veliko gumbki in vse je postalo spet zabavno. Zdaj, po tridesetih letih, igra z nekaterimi najbolj zanimivimi impro posamezniki in skupinami doma in v tujini. Spremlja dogodke, kakršni so Improvizirana popevka v Ljubljani in Gradcu, Moment! festival na Dunaju, ali Improvention v Canberri. Poskuša pritisniti pravi gumb ob pravem času, ne da bi preveč motil vsemogočne igralce na odru. Pravijo, da je najboljša glasba za spremljavo tista, ki je ne slišiš. Ampak včasih mora biti tudi spremljevalni glasbenik glasen in na prvem mestu. Od pank pevca in klaviaturista v šolskem bendu jugoslovanske ljudske armade do najmočnejšega (110 kg) impro spremljevalnega glasbenika. Živi za kamniško smodnišnico, včasih pa igra tudi orgle v cerkvi. Zaničniški.

 

Zamisel in igra: Jacob Banigan
Glasba: Goran Završnik
Luč: Borut Cajnko


Vir: http://veza.sigledal.org/dogodek/padalo-e